Percheziții DNA la sediul Primăriei din Iași. Primarul Mihai Chirică, vizat de acuzații de corupție

Mihnea Tălău 12.12.2022, 10:40
Percheziții DNA la sediul Primăriei din Iași. Primarul Mihai Chirică, vizat de acuzații de corupție

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA), alături de echipaje ale Jandarmeriei, au descins la Primăria Iași, încă de la primele ore ale dimineții, efectuând perchiziții  la Serviciul de Urbanism și la Serviciul Registratura-Comunicare.

Primăria Iași, perchiziționată de procurorii DNA

Potrivit unor informații de ultimă oră, este vorba despre o speță complexă, din sfera imobiliară, în care sunt implicați marii dezvoltatori imobiliari din zona Iașului.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Iași efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârșirea unor infracțiuni asimilate celor de corupție, comise în perioada 2018 – 2020, în legătură cu eliberarea unor documente privind autorizarea construcției, edificarea, tranzacționarea și intabularea unui imobil din municipiul Iași.

În cursul zilei de 12 decembrie 2022, ca urmare a obținerii autorizărilor legale de la instanța competentă, sunt efectuate percheziții domiciliare în 3 locații, situate pe raza județului Iași, din care una este sediul unei instituții publice, restul reprezentând domiciliile unor persoane fizice și sedii de firma.

În cauză, procurorii beneficiază de sprijin din partea Direcției Generale Anticorupție și din partea Inspectoratului de Jandarmi Județean Iași.

Raportat la actele procedurale efectuate în prezenta cauză, precizăm că, atunci când împrejurările vor permite, vom fi în măsură să oferim detalii suplimentare”, se precizează în comunicatul DNA.

Toate firele conduc la primarul Mihai Chirică

Jurnaliștii de la reporteris.ro precizează, pe surse, că DNA investighează în primul rând Afacerea „Vixen”, un bloc construit la Moara de Vânt pe baza unei autorizații de casă. Despre acest subiect presa locală a scris încă din luna martie, când s-a semnalat public faptul că primarul Mihai Chirică a semnat autorizația pentru un bloc de 18 apartamente ce s-ar fi ridicat în zona Moara de Vânt.

„Primarul a trecut peste propriii subordonați, deși până acum, în cazuri similare, spunea că era neinformat și greșea din neatenție. În 2022, după anchetele de presă și descinderile procurorilor la poarta Primăriei, același Mihai Chirica refuză să autorizeze mansardarea aceluiași imobil, menționând singur: acolo e bloc în loc de casă, neconcordanță între autorizație și ce s-a construit. Acest dezacord este similar unui autodenunț: fără edificarea pe care primarul însuși a semnat-o și pe care acum tot el o contestă, acest bloc n-ar fi fost intabulat și apartamentele n-ar fi fost scoase la vânzare”, se consemna în presa locală.

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...