Prima zi de școală. Ce s-a întâmplat la liceul în care învăța Alexandra Măceșanu. Detalii importante au ieșit la iveală

Stefan Daniel 09.09.2019, 12:00
Prima zi de școală. Ce s-a întâmplat la liceul în care învăța Alexandra Măceșanu. Detalii importante au ieșit la iveală

Prima zi de școală la Caracal nu a mai fost ca altă dată. Cel puțin pentru cei care conștientizează gravitatea și decandeța abjectă în care a ajuns societatea. Cumva, directorul școlii unde a învățat Alexandra Măceșanu a reușit să alcătuiască și să rostească un discurs, unul complet diferit de discursurile pe care le-a rostit în anii precedenți. A fost diferit deoarece și momentul a fost așa. Deja suntem într-un stadiu în care nu mai e nimic de rostit. În acea localitate, ar trebui să domnească liniștea, pentru că orice vorba este acum de prisos, așa cum a domnit în timpul anchetei crimelor. O societate care tace, consimte.

Prima zi de școală în Caracal a fost o zi tristă, nu una veselă

Prima zi de școală. Ce s-a întâmplat la liceul în care învăța Alexandra Măceșanu. Detalii importante au ieșit la iveală
Alexandra, alături de familie

Sigur, în România, prima zi de școală n-a fost niciodată cu adevărat veselă pentru copii, pentru că învățământul atrage atenția elevilor la fel cum fac reclamele proaste la produse ieftine. Știi că e o păcăleală, dar o accepți, deoarece crezi că n-ai încotro.

Azi, la școala unde a învățat Alexandra Măceșanu, unde ea încă figurează ca elevă, a fost liniște. Probabil că a fost cea mai tăcută școală din România. Alexandra este un simbol al eșecului și decadenței învățământului, societății și politicii din România. Un eșec care dă semne de vreo 30 de ani, dar pe care le ascundem sub preș. Doar directorul a avut tăria și datoria de a rupe această tăcere mormântală și să rostească următorul discurs:

„Un eveniment tragic ne-a afectat profund. Eroina liceului nostru este Alexandra Măceșanu. Ea trebuai să înceapă clasa a 10-a, după o vacanță de neuitat. Astăzi…o avem în memorie. Să o păstrăm pe Alexandra în sufletele noastre, iar curajul ei de a suna la 112 să fie pentru voi, dragi elevi, un exemplu de curaj.

Oriunde ai fi Alexandra, să știi că ne simțim onorați că ai fost în școala noastră. Ai dat dovadă de curaj, putere. Suntem alături sufletește de familia Alexandrei și de colegii ei, cărora nu le e deloc ușor.”

Prima zi de școală în Caracal, școala care are cu un elev mai puțin, dar nu din cauza abandonului voit, ci a criminalității și proxenetismului

Elevii sunt rareori lăudați sincer de profesorii lor. Laudele au ajuns să fie și ele cumpărate de unii părinți cu unele „plocoane”. Cadrele didactice ajung, însă, să conștientizeze valoarea copiilor, abia atunci când aceștia nu mai sunt. Atunci nu mai contează dacă erau elevi mediocri sau de tot râsul pentru că în acea ipostază, se conștientizează că elevii sunt un dezastru, în parte, și din cauza cadrelor didactice.

Vara aceasta, după ce s-a aflat că Alexandra dispăruse și după ce Gheorghe Dincă a recunoscut că a ucis-o, directorul a spus următoarele despre fata care acum ar fi trebuit să treacă în clasa a X-a:

„Alexandra era un copil foarte bun. Era la specializare de științe sociale și a absolvit clasa a IX-a cu media 9,02. Era un copil foarte bun care și-a văzut mereu de drum. Era un copil cum poate mulți părinți își doresc. Făcea parte dintr-un ansamblu de dans popular și din ce știu lua și cursuri de chitară. Era un copil care nu avea preocupări decât legate de școală”, a povestit în urmă cu ceva vreme Liviu Mitroi, directorul Liceului Mihai Viteazul din Caracal.

Urmăriți Impact.ro și pe