Prima veste bună despre pandemie. A dat-o chiar medicul Virgil Musta: „Vom trece cu uşurinţă”

Ana Anitoiu, Ionuț Vieru 06.01.2022, 23:19
Prima veste bună despre pandemie. A dat-o chiar medicul Virgil Musta: „Vom trece cu uşurinţă”

Medicul Virgil Musta de la Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeş” din Timişoara a dat o veste bună despre evoluția pandemiei de coronavirus. Doctorul a spus la ce trebuie să se aștepte românii în privința celui de-al cincilea val, în contextul în care specialiștii în domeniul sănătății au anunțat că varianta Omicron este mult mai contagioasă decât tulpinile de până acum.

Ce a spus medicul Virgil Musta despre valul 5 al pandemiei de coronavirus

Potrivit medicului Virgil Musta, cel de-al cincilea val al pandemiei de coronavirus va trece cu forme ușoare de Covid-19 și puține decese, în ciuda numărului mare de infectări ce este estimat de specialiștii în sănătate.

„Numărul de cazuri va crește foarte rapid, pentru că această tulpină este foarte contagioasă. De 70 de ori mai contagioasă decât tulpina Delta, care la rândul ei era contagioasă. Ăsta este un lucru neplăcut, pentru că va crea o mare presiune pe sistemul de sănătate.

Pe de altă parte, sunt și vești bune. Ați văzut, graficul creșterii și scăderii acestor cazuri este unul foarte scurt. În sensul că acestea cresc rapid, ajung la un număr foarte mare, aproape dublu decât numărul din celelalte valuri pandemice, dar și scad, pentru că se epuizează repede.

A doua veste bună este că nu sunt atât de multe forme severe și decese. La francezi, la aproape 300.000 de cazuri, au aproximativ 100 de decese pe zi. În Anglia, la peste 200.000 de cazuri, au 60 și ceva de decese. Aparent, studiile arată cu nu ar fi atât de patogen”, a spus medicul Virgil Musta.

Prima veste buna despre pandemie. A dat-o chiar medicul Virgil Musta
Medicul Virgil Musta. Inquam Photos/ Cornel Putan

Medicul Virgil Musta, avertisment pentru români

Pe de altă parte, medicul Virgil Musta i-a avertizat pe români că trebuie să fie puțin precauți în privința celui de-al cincilea val al pandemiei de coronavirus, deoarece rata vaccinării anti-Covid-19 în țară este mai mică față de cea a altor state. Mai exact, de puțin peste 40% față de undeva peste 80%.

De altfel, medicul a atras atenția că nici în cazurile de Covid-19 cauzate de tulpina Delta a coronavirusului n-au apărut forme severe la pacienții vaccinați, ci la cei nevaccinați. Doctorul Virgil Musta a precizat, astfel, că rămâne de văzut dacă România va înregistra statistici similare sau dacă se vor înregistra multe cazuri grave și decese.

„Peste o săptămână, două, vor crește foarte mult. Vedem deja că aproape se dublează în fiecare zi. Eu cred că nu știi niciodată când ești pregătit și cât de pregătit ești. Dar deja au început să se ia măsuri de restricție, ceea ce este foarte bine. Trebuie luate de acum și oamenii convinși să le respecte. Pentru că este un lucru esențial să mai limităm numărul de cazuri.

În al doilea rând, avem medicație. Avem anticorpi monoclonali care sunt mai mult sau mai puțin eficienți cu această nouă tulpină dar vor intra în țară antivirale care sunt foarte eficiente și care se vor putea da, probabil și la recomandarea medicului de familie, cu rețetă, în anumite centre. Și aceste medicamente, dacă pacienții se diagnostichează în primele 3-5 zile, pot fi date foarte eficient. Și atunci nu vor mai ajunge în forme severe sau critice de boală”, a mai spus doctorul, la Antena 3.

Medicul Virgil Musta, despre ce trebuie să facă românii ca să se ferească de forme grave de Covid-19

În plus, medicul Virgil Musta a atras atenția că deși în prezent există posibilități multe de tratament, românii care vor să nu ajungă să facă forme grave de Covid-19 trebuie să respecte o condiție. Concret, oamenii trebuie să se testeze încă de la primele simptome.

Medicul Virgil Musta a explicat că testele Covid-19 trebuie să fie făcute încă de la primele semne de viroză – febră, durere în gât, de cap, mușchi, sau oase – în contextul în care multe persoane aleg să creadă că este vorba despre o simplă răceală sau de gripă.

Mai mult, medicul Virgil Musta a spus că se pare că testele antigen sunt mai puțin sensibile pentru tulpina Omicron a coronavirusului, astfel că este recomandat ca oamenii să opteze pentru testul PCR. În cazul în care acesta este pozitiv, pacienții trebuie să ceară imediat serviciile medicale pentru a începe administrarea tratamentului corect.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...