Virgil Musta, despre cât rezistă anticorpii COVID după vaccinare. Când este necesară şi a treia doză

Ana Ionescu, Mihai Ianoși 23.05.2021, 17:57
Virgil Musta, despre cât rezistă anticorpii COVID după vaccinare. Când este necesară şi a treia doză

Medicul infecționist Virgil Musta, de la Spitalul de Boli Infecțioase din Timișoara, a realizat un studiu în România pentru a afla cât rezistă anticorpii Covid după vaccinare și în ce caz ar fi nevoie de o a treia doză de vaccin.

Titrul de anticorpi, studiat la două și patru luni de la vaccinarea anti-Covid

Medicul Virgil Musta a analizat în cadrul studiului titrul de anticorpi pe care l-au prezentat participanții, 250 de medici care s-au vaccinat în prima etapă, după două și patru luni de la imunizare. Conform rezultatelor, 60% din participanți au avut o imunitate scăzută la 50%, iar restul sub 50%. Totuși, au existat și persoane care au prezentat un titru mai mare de anticorpi faţă de prima determinare.

”La 60%, imunitatea a scăzut până la 50%, şi dintre acestea, aproape jumătate au chiar sub 50% scădere a nivelului de anticorpi. Am mai constatat că 3 persoane, de fapt 4 persoane, au avut o creştere a nivelului de anticorpi faţă de precedenta determinare”, a explicat Virgil Muștă, medic infecţionist la Spitalul Victor Babeş din Timişoara.

În cazul persoanelor care au prezentat un titru mai mare de anticorpi la cea de-a doua determinare, medicul Musta spune că „au intrat în contact cu virusul, având în familie persoane infectate. Practic nu faci boala, ci această cantitate de virus îţi stimulează celulele de memorie şi e ca un fel de stimulare a imunităţii şi creştere a numărului de anticorpi, ca să devii mai protejat”.

Anticorpi COVID-19. Rezultate preliminare după 2 vs. 4 luni:

250 – participanţi
97 – titru nemodificat
72 – scădere a titrului 78 – scădere a titrului > 50%
4 – creştere a titrului

Virgil Musta, despre cât rezistă anticorpii COVID după vaccinare. Când este necesară şi a treia doză
Virgil Musta, despre cât rezistă anticorpii COVID după vaccinare. Când este necesară şi a treia doză

În ce cazuri ar putea fi necesară o a treia doză de vaccin

Medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare anti-covid, a explicat că în cazul în care companiile producătoare vor anunța că va fi nevoie de o a treia doză, cel mai probabil nu toată populația va fi revaccinată. Medicul a explicat că vor primi o a treia doză doar persoanele care au avut un răspuns imun slab după schema completă de vaccinare, sau persoanele imunodeprimate.

„Din datele existente, în momentul de faţă, la 6 luni, la 8 luni de la completarea schemei de vaccinare, se menţin beneficiile în ceea ce priveşte protecţia faţă de forme severe, faţă de complicaţii, faţă de riscul de internare şi deces de peste 90% – 95%, deci beneficiile se păstrează. Uitându-ne la anumite grupe populaţionale, există o tendinţă de scădere a răspunsului nivelului de anticorpi la anumite categorii de persoane, cum ar fi cele imunodeprimate.

În cazul în care se va pune problema de a administra cea de a treia doză, foarte probabil că opţiunea nu va fi de a revaccina toată populaţia, ci de a administra eventual a treia doză către sau pentru anumite segmente populaţionale, care nu au avut un nivel crescut al răspunsului imun după schema completă. (…) Asta nu înseamnă că trebuie să dozăm neapărat titrul de anticorpi. Se cunosc anumite categorii de afecţiuni cronice care se asociază cu o probabilitate mai redusă de a dezvolta un nivel mare al anticorpilor, dar în momentul de faţă sunt, dacă vreţi, evaluări absolut în etapă preliminară”, a declarat Valeriu Gheorghiță.

Noile tulpini ar putea impune o a treia doză de vaccin

De asemenea, medicul Valeriu Gheorghiță a explicat că o a treia doză de vaccin ar putea fi necesară și dacă vor apărea variante virale mutante ale virusului la care actualele vaccinuri nu ar mai prezenta o protecţie bună.

„Nu sunt date disponibile din punct de vedere ştiinţific care să ne furnizeze informaţii legate de siguranţă, de tolerabilitate şi de imunogenitate, iar rolul celei de-a treia doze, pe lângă acoperirea anumitor categorii populaţionale la risc, este şi pentru a asigura eventuala acoperire vaccinală în cazul în care vom avea tulpini, variante virale, mutante care nu vor fi acoperite de vaccinuri actuale.

Deci sunt două două acţiuni importante; pe de o parte, consolidarea răspunsului imun prin cea de-a treia doză la anumite categorii populaţionale la risc şi, pe de altă parte, vorbim de cea de-a treia doză cu vaccinuri adaptate la variante virale mutante”, a explicat Valeriu Gheorghiță.

Urmăriți Impact.ro și pe