Prima țară care va începe să folosească pașaportul covid. E o destinație preferată a românilor

Ana Anitoiu, Alexandru Teodorescu 28.05.2021, 19:45
Prima țară care va începe să folosească pașaportul covid. E o destinație preferată a românilor

Prima țară care va începe să folosească pașaportul covid este o destinație preferată a românilor pentru concediile de vară. Autoritățile acestui stat au anunțat, vineri, că sunt gata să utilizeze acest document înainte de lansarea lui în toată Uniunea Europeană, ce va avea loc la 1 iulie.

Care este prima țară ce va începe să folosească pașaportul covid

În privința utilizării pașaportului Covid-19, startul va fi ”furat” de Grecia. Prim-ministrul grec Kyriakos Mitsotakis a anunțat că țara lui este pregătită să lanseze acest certificat mai devreme de data de 1 iulie.

„Este foarte, foarte simplu. Include toate informațiile de care ar avea nevoie un stat membru al Uniunii Europene pentru a primi un călător fără a impune restricții suplimentare”, a spus vineri prim-ministrul Greciei.

Prima tara care va incepe sa foloseasca pasaportul covid. E o destinatie preferata a romanilor
Peisaj din Grecia

Motivul pentru care prima țară ce va începe să folosească pașaportul covid se grăbește

Grecia se numără printre principalii susținători ai certificatului Covid-19 la nivelul Uniunii Europene. Această țară ce se bazează mult pe turism are nevoie de acest document astfel încât călătoriile să se desfășoare cu mai multă ușurință, în contextul în care pandemia de coronavirus încă nu s-a încheiat.

Potrivit Reuters, anul trecut, cel în care a izbucnit pandemia de coronavirus, Grecia a primit doar șapte milioane de turiști și a obținut 4 miliarde de euro, față de recordul de 33 de milioane de vizitatori și încasări de 18 miliarde de euro în anul precedent. Acum, specialiștii anticipează să atingă jumătate din cifrele înregistrate în turism în 2019.

Ce alte țări vor să testeze pașaportul covid înainte de lansarea oficială

Săptămâna trecută, Consiliul European și Parlamentul au ajuns la un acord cu privire la certificatul sau pașaportul Covid-19. Parlamentul European ar putea adopta o lege din data de 7 iunie. Însă, mai multe țări din Uniunea Europeană, printre care se numără și Franța și Spania, vor să testeze sistemul înainte de lansarea oficială ce va avea loc la 1 iulie.

Autorităţile din Spania au anunțat că vor să testeze funcționarea acestui pașaport Covid-19. Prim-ministrul spaniol Pedro Sanchez a declarat că este extrem de important ca acest certificat să fie gata înainte de a începe vara.

Certificatul Covid-19 sau ”pașaportul Covid-19” are ca scop să faciliteze circulația în siguranță în timpul pandemiei. Documentul arată că o persoană a fost vaccinată împotriva coronavirusului, a obţinut un rezultat negativ la testul pentru depistarea infectării cu noul virus sau s-a vindecat recent de boală.

Pașaportul Covid-19, ce va conține un cod QR, se va elibera gratuit și va fi disponibil în format digital şi pe suport de hârtie. Acest certificat nu va reprezenta o condiţie prealabilă pentru exercitarea dreptului la liberă circulaţie şi nu constituie un document de călătorie.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...