Vaccinul Pfizer, aprobat în Uniunea Europeană pentru copiii între 12 și 15 ani. Și România e așteptată să înceapă imunizarea

Ana Anitoiu, Alexandru Teodorescu 28.05.2021, 18:33
Vaccinul Pfizer, aprobat în Uniunea Europeană pentru copiii între 12 și 15 ani. Și România e așteptată să înceapă imunizarea

Vaccinul Pfizer-BioNTech împotriva coronavirusului a fost aprobat vineri în Uniunea Europeană pentru copiii între 12 și 15 ani. Și România e așteptată să înceapă imunizarea anti-Covid-19 la această categorie de vârstă.

Vaccinul Pfizer, primul ser anti-Covid-19 pentru copiii între 12 și 15 ani

Astfel, după ce a primit aprobarea de la Agenția Europeană a Medicamentului (EMA), vaccinul Pfizer-BioNTech a devenit primul ser anti-Covid-19 ce le poate fi administrat copiilor între 12 și 15 ani în Uniunea Europeană.

Până acum, acest vaccin a fost aprobat pentru a fi administrat în Uniunea Europeană pentru adolescenții de peste 16 ani. În 10 mai, Administrația Alimentelor și Medicamentelor (FDA) a anunțat că primele date au arătat că beneficiile vaccinării la noua categorie de vârstă depășesc potențialele riscuri.

Vaccinul Pfizer, aprobat in Uniunea Europeana pentru copiii intre 12 si 15 ani. Si Romania e asteptata sa inceapa imunizarea
Un copil vaccinat de un cadru medical

Care dintre copii ar trebui să fie vaccinați cât mai curând

Europarlamentarul german Peter Liese a declarat că ar trebui să fie vaccinați cât mai curând acei copii care fac parte din categorie de risc. El s-a referit la copiii cu sindromul Down, cu boli de plămâni grave precum fibroză chistică, boli ale inimii sau obezitate severă.

”Aceștia au un risc mai mare să facă o formă severă de Covid-19 dacă se infectează cu coronavirus. Întrebarea dacă alți copii ar trebui să fie vaccinați trebuie analizată cu atenție, deoarece deși riscul pentru copiii sănătoși de a dezvolta forme grave ale bolii este mai mic decât pentru cetățenii mai în vârstă, riscul încă există”, a spus Peter Liese, în contextul în care cancelarul german Angela Merkel a declarat că minorii cu vârste de peste 12 ani vor fi imunizați începând din 7 iunie, în mod voluntar, fără ca alegerea să influențeze accesul lor la școală.

Directorul OMS, semnal de alarmă referitor la vaccinarea copiilor

Pe de altă parte, recent, directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), doctorul Tedros Adhanom Ghebreyesus, a tras un semnal de alarmă. El le-a cerut țărilor să nu mai vaccineze copii și adolescenți, deoarece aceștia au risc mai mci de a face o formă gravă de Covid-19. În schimb, el le-a cerut să doneze vaccinuri către statele mai sărace unde dozele sunt cu adevărat necesare pentru grupuri vulnerabile.

”În țările sărace sau cu venituri medii, dozele de vaccin anti-Covid-19 nu au fost suficiente nici pentru a-i imuniza pe lucrătorii în sănătate. Spitalele sunt pline de oameni care au nevoie de îngrijiri urgente”, a spus directorul general al PMS.

Compania Pfizer urmează să testeze vaccinul și pentru copii mai mici. Între timp, și compania Moderna a anunțat că va cere aprobarea administrării serului său anti-Covid-19 pentru copii și adolescenți.

Urmăriți Impact.ro și pe