Prima reacție a Ucrainei după lovitura de stat din Rusia: “E abia începutul”

Badea Violeta 24.06.2023, 12:00
Prima reacție a Ucrainei după lovitura de stat din Rusia: “E abia începutul”

Liderul mercenarilor Wagner, Evgheni Prigojin, îi acuză pe șefii apărării ruse că au ordonat un atac asupra oamenilor săi, iar trupele sale au pornit în marș spre Rostov și Moscova. ”Aceasta nu este o lovitură de stat, ci un marș al dreptății și îl vom duce la îndeplinire”, a spus el, ignorând apelurile de a se opri. Cum comentează Ucraina situația? Iată ce a declarat consilierul președintelui Volodimir Zelenski!

Ucraina, reacție după lovitura de stat din Rusia

Sunt tensiuni uriașe în Rusia! Liderul mercenarilor Wagner, Evgheni Prigojin, a declarat război armatei ruse, după ce trupele sale ar fi fost atacate. În urmă cu putin timp a venit și prima reacție din partea Ucrainei.

”Totul este abia la început în Rusia”, a scris pe Twitter Mychajlo Podolyak, consilierul președintelui ucrainean Volodimir Zelenski. ”Operațiunea antiteroristă a lui Evgheni Prigojin pe teritoriul Rusiei a dus deja la capturarea orașului Rostov.”, a notat Podolyak.

”Fractura dintre elite este prea evidentă. Nu va funcționa să ne punem de acord și să pretindem că totul este în ordine. Cu siguranță cineva trebuie să piardă: fie Prigojin, fie colectivul ”anti-Prigojin”, grupul lui Putin. Totul este abia la început în Rusia.”, mai adaugă consilierul lui Volodimir Zelenski.

În acest timp, serviciile secrete militare rusești descriu atacurile liderului Wagner, Prigojin, drept ”o lovitură de stat, un pumn în spatele țării și al președintelui”.

Citește și Rusia, pe cale să înceapă un război civil. Putin a scos armata pe străzi: „Această lovitură nu va fi iertată”!

Mychajlo Podolyak
Mychajlo Podolyak

Măsurile de securitate au sporit la Moscova

Primarul Moscovei se teme de ceea ce este mai rău și a anunțat că în capitală se iau măsuri ”împotriva terorismului”, după ce șeful grupului de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin, a declarat oficial război liderilor militari ai țării.

”În legătură cu informațiile care au ajuns la Moscova, se iau măsuri antiteroriste cu scopul de a întări securitatea”, a declarat Serghei Sobyanin pe rețelele sociale.

Liderul Wagner a declarat că a ajuns la primele ore ale dimineții la sediul armatei ruse din Rostov, un centru cheie pentru asaltul rusesc asupra Ucrainei, și a preluat controlul asupra unor situri militare, inclusiv un aeroport.

”Suntem la cartierul general, este ora 07:30”, a declarat el într-o înregistrare video difuzată pe Telegram. ”Siturile militare din Rostov sunt sub control”, adaugă el, în timp ce în spatele său pot fi văzuți oameni în uniformă mergând.

Fondat în Rusia în 2013, Grupul Wagner este, de fapt, o companie militară privată, dar are legături strânse cu aparatul de securitate rus, începând cu serviciile de informații. Se estimează că a avut până la 50.000 de oameni care au luptat în Ucraina după invazia din 2022, deși a suferit pierderi grele.

Miliția a luat naștere după ce o serie de scandaluri au destructurat Corpul Slavilor, o altă companie militară privată care opera în Siria și care furniza servicii de securitate rușilor. Numele Wagner provine de la compozitorul german și a fost ales de primul său lider, Dmitri Utkin.

Citește și “România nu va mai fi”: Avertisment de ultimă oră venit din Rusia. Cine a făcut anunțul cumplit!

Urmăriți Impact.ro și pe
Badea Violeta
  Este redactor Impact.ro, acest site reușind să îi redea satisfacția reală a unei pasiuni și a unui loc de muncă în acealași timp. Violeta a terminat Facultatea de Jurnalism și...