Rusia, pe cale să înceapă un război civil. Prigojin anunță finalul revoltei, luptătorii Wagner se întorc la baze. Reacția Ucrainei

Badea Violeta 24.06.2023, 21:20
Rusia, pe cale să înceapă un război civil. Prigojin anunță finalul revoltei, luptătorii Wagner se întorc la baze. Reacția Ucrainei

În prezent, în Rusia există șanse să înceapă un război civil. Asta pentru că Evgheni Prigojin, liderul grupului de mercenari Wagner, a acuzat armata rusă că i-a atacat forțele și a promis că va riposta. Pe rețelele sociale, el a transmis că ”malefica” conducere militară rusă trebuie oprită. În replică, poliția rusă l-a acuzat că organizează o lovitură de stat.

Prigojin declară război armatei ruse, iar FSB-ul îl acuză de trădare

Update 24 iunie, ora 21.18. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a avut o primă reacție după ce șeful Wagner, Evgheni Prigojin, a anunțat oprirea revoltei în Rusia.

„Astăzi, lumea a văzut că șefii Rusiei nu controlează nimic. Nimic. Haos total. Absența totală a oricărei previzibilități.

În primul rând, lumea nu ar trebui să se teamă. Știm ce ne protejează. Unitatea noastră.

Ucraina va putea cu siguranță să protejeze Europa de orice forță rusă și nu contează cine le comandă. Vom proteja. Securitatea flancului estic al Europei depinde doar de apărarea noastră.

Soldații ucraineni, tunurile ucrainene, tancurile ucrainene, rachetele ucrainene sunt tot ceea ce protejează Europa de asemenea marșuri pe care le vedem astăzi pe teritoriul Rusiei. Și când cerem să ne dea avioanele F-16 sau ATACMS, ne îmbunătățim apărarea comună. Apărare adevărată.

În al doilea rând, totul trebuie să fie real. Este timpul ca toată lumea din lume să spună sincer că toate acțiunile criminale ale Rusiei împotriva Ucrainei au fost și sunt neprovocate. Și toți trebuie să ne concentrăm exclusiv pe prioritățile noastre comune de securitate. NATO nu este doar un cuvânt sau un set de promisiuni formale. Acestea sunt garanții de încredere pentru toată lumea că pacea nu va fi distrusă. Fără Ucraina, astfel de garanții sunt fără valoare. Deja în iulie, la summitul de la Vilnius, este o șansă istorică pentru decizii reale fără a privi înapoi la Rusia. Orice națiune care se învecinează cu Rusia susține acest lucru.

Ce vom face noi, ucrainenii?

Ne vom apăra țara. Ne vom apăra libertatea. Nu vom tace și nu vom fi inactivi. Știm cum să câștigăm – și se va întâmpla. Victoria noastră în acest război.

Și voi, rușilor, ce veți face?

Cu cât trupele voastre stau mai mult pe pământul ucrainean, cu atât vor aduce mai multe devastări în Rusia. Cu cât această persoană se află mai mult în Kremlin, cu atât vor fi mai multe dezastre”, a scris Volodimir Zelenski pe Twitter.

Update 24 iunie, ora 20.54. Preşedinţia de la Minsk a anunțat că șeful Wagner, Evgheni Prigojin, a purtat negocieri cu Aleksandr Lukaşenko și ar fi acceptat să oprească înaintarea trupelor spre Moscova. Ulterior, liderul mercenarilor a confirmat.

„În cursul dimineţii, preşedintele rus, Vladimir Putin, l-a informat pe omologul său belarus despre situaţia din sudul Rusiei asociată acţiunilor Grupului paramilitar privat Wagner. Cei doi preşedinţi au stabilit să efectueze acţiuni comune. În acest sens, preşedintele Belarusului, în acord cu preşedintele Rusiei, a purtat discuţii cu Evgheni Prigojin, directorul Grupului paramilitar Wagner. Negocierile cu continuat toată ziua. Au fost de acord că este inadmisibil să izbucnească un masacru pe teritoriul Rusiei.

Evgheni Prigojin a acceptat propunerea preşedintelui Aleksandr Lukaşenko de a opri acţiunile membrilor Grupului Wagner pe teritoriul Rusiei şi de a lua măsuri suplimentare pentru reducerea tensiunilor”, potrivit guvernului de la Minsk.

La rândul său, Prigojin a spus: „Ne întoarcem coloanele și plecăm în direcția opusă. Ne dăm seama de responsabilitatea pentru faptul că sângele rusesc poate fi vărsat de ambele părți, ne întoarcem coloanele și mergem în direcția opusă taberelor de câmp conform planului. Urmau să demonteze PMC Wagner. Am ieșit pe 23 iunie la Marșul Justiției. Într-o zi, am mers la aproape 200 km de Moscova. În acest timp, nu am vărsat nici măcar o picătură de sânge a luptătorilor noștri. Acum, a venit momentul când sângele se poate vărsa. De aceea, înțelegând responsabilitatea vărsării de sânge rusesc pe una dintre părți, ne întoarcem convoaiele și ne întoarcem în taberele de câmp conform planului”.

Update 24 iunie, ora 19.00. Trupele Wagner avansează spre Moscova, având, se pare, în jur de 200 de kilometri de parcurs. Guvernatorul regiunii Lipețk, Igor Artamonov, a confirmat că mercenarii se îndreaptă spre capitala Rusiei. De asemenea, soldații lui Evgheni Prigojin au trecut prin baricade în drumul lor spre Moscova, iar încercările Kremlinului de a-i bloca pe drum ar fi eșuat. Potrivit presei internaționale, Moscova se pregătește de confruntarea cu Wagner, săpând tranșee și baraje de apărare.

Update 24 iunie, ora 12.16. Liderul mercenarilor Wagner, Evgheni Prigojin, a oferit un răspuns în urma discursului președintelui rus Vladimir Putin.

„Pypa (porecla lui Putin) a făcut o alegere greșită. În curând vom avea un nou președinte”, a reacționat șeful Wagner.

Update 24 iunie, ora.10.35. Președintele rus Vladimir Putin a numit rebeliunea grupului de mercenari Wagner o „campanie criminală”, avertizând că „Rusia se va apăra”.

„Este vorba despre trădare. Această lovitură nu va fi iertată. Acești oameni vor fi aduși în fața justiției. Îi somez pe cei care sunt implicați să se retragă, vom apăra tot ce este al nostru în numele poporului nostru”, a spus Putin.

Știrea inițială: Evgheni Prigojin, liderul Wagner, a acuzat vineri, 23 iunie, Ministerul rus al Apărării că a atacat ”mercenarii” și a declarat război comandanților militari de vârf ai Kremlinului. ”Cei care i-au atacat pe băieții noștri, care au distrus viețile a zeci de mii de soldați ruși, vor fi pedepsiți”, a spus el.

Prigojin susține că un tir de rachete rusești a ucis zeci de luptători ai săi într-o tabără a grupării situată în regiunea rusă Rostov. ”Oricine va încerca să reziste va fi considerat un pericol și îl vom distruge imediat, inclusiv punctele de control din calea noastră.

Și orice avion pe care îl vom vedea deasupra capetelor noastre”, a adăugat el într-o postare pe canalul său Telegram. Afirmațiile lui Prigojin nu au fost încă verificate, dar Ministerul rus al Apărării a negat acuzațiile și a declarat că acestea nu corespund realității.

De asemenea, într-o înregistrare video postată pe rețelele sociale, liderul Wagner a acuzat Kremlinul că a mințit cu privire la motivele invaziei Ucrainei și că a gestionat greșit războiul. El i-a numit vinovați pe liderii de la Moscova pentru moartea miilor de soldați ruși.

Evgheni Prigojin
Evgheni Prigojin

Tensiuni între Evgheni Prigojin și guvernul rus

Influența lui Prigojin a crescut în timpul conflictului din Ucraina, iar grupul său paramilitar a jucat un rol proeminent în bătălia pentru orașul Bakhmut.

Acum, liderul Wagner își îndreaptă criticile către conducerea militară a Rusiei, punând sub semnul întrebării inițierea și desfășurarea războiului.

Deși nu l-a criticat direct pe Putin, acest lucru marchează o ruptură neobișnuită cu guvernul rus. Aceste evoluții evidențiază tensiunea dintre Prigojin și guvernul rus, întrucât acesta și-a exprimat anterior nemulțumirea cu privire la lipsa de aprovizionare cu muniție pentru trupele sale din Bakhmut. La începutul lunii iunie, soldații Grupului Wagner au capturat un comandant rus, ceea ce a dus, de asemenea, la tensiuni.

Citește și Peste 20.000 de luptători Wagner au murit în Bahmut. Evgheni Prigojin, atenționare alarmantă pentru Rusia: „Trebuie să ne pregătim”!

Măsurile de securitate au fost sporite în Moscova

Primarul Moscovei, Serghei Sobianin, a anunțat astăzi, 24 iunie, că în Moscova se iau măsuri antiteroriste, printre care controale suplimentare pe şosele, pentru a consolida securitatea, după ce gruparea Wagner a anunţat că a intrat în rebeliune împotriva Statului Major al armatei ruse, notează TASS.

”Urmare a unor informaţii (care ne-au parvenit), în Moscova sunt în curs de desfăşurare activităţi antiteroriste cu scopul de a întări măsurile de securitate.

A fost introdus un control sporit al traficului rutier. Este posibilă restricționarea evenimentelor în masă. Vă rugăm să tratați măsurile introduse cu înțelegere’”, a scris oficialul rus pe serviciul de mesagerie Telegram.

”Măsurile de securitate au fost înăsprite la Moscova, cele mai importante locaţii sunt sub securitate strictă”, la fel ca în cazul ”organismelor statului şi a infrastructurii de transport”, a transmis un oficial al forţelor de securitate.

Citește și Evgheni Prigojin, declarații inedite. Ucraina ar fi convocat peste 200.000 de militari pentru contraofensivă: „Ba chiar aproape 400.000, după alte calcule”!

Urmăriți Impact.ro și pe
Badea Violeta
  Este redactor Impact.ro, acest site reușind să îi redea satisfacția reală a unei pasiuni și a unui loc de muncă în acealași timp. Violeta a terminat Facultatea de Jurnalism și...