Prima amendă importantă primită de austriecii de la OMV din partea statului român. Ce s-a descoperit la rafinăria Brazi

Beatrice Dumitru 08.02.2023, 16:44
Prima amendă importantă primită de austriecii de la OMV din partea statului român. Ce s-a descoperit la rafinăria Brazi

OMV Petrom a primit amendă din partea statului român pentru nereguli găsite la rafinăria din comuna Brazi. Aproape o treime din producţia de gaze a companiei este arsă în centrala de la Brazi şi transformată în energie. OMV Petrom a anunțat că nu plătește taxa de solidaritate în România.

Motivul pentru care a fost amendată compania OMV Petrom

OMV Petrom se află în conflict cu autorităţile fiscale din România, după ce a anunțat că nu va plăti taxa de solidaritate așa cum prevede ordonanţa adoptată la finalul lunii decembrie și susține că veniturile din extracţia hidrocarburilor şi rafinare nu depăşesc 75% din cifra de afaceri. OMV a primit prima amendă de la statul român din cauza neregulilor de la rafinăria Brazi.

Garda de Mediu Prahova a anunțat, miercuri, că a amendat OMV Petrom și rafinăria din comuna Brazi a grupului austriac din cauza „disconfortului olfactiv creat”. Amenda este în valoare de 100.000 de lei, iar controlul a fost inițiat în urma numeroaselor sesizări privind disconfortul olfactiv creat în proximitatea rafinăriei, dar și a apariției unui trend de depășire ale valorilor limită la indicatorul H2S înregistrat de către echipamentele de monitorizare din Rețeaua Națională de Monitorizare a Calității Aerului (RNMCA).

Prima amendă importantă primită de austriecii de la OMV din partea statului român. Ce s-a descoperit la rafinăria Brazi
OMV Petrom a primit amendă de la statul român.

„În cadrul controlului comisarii au constatat nerespectarea unor condiții din actul de reglementare precum și a normelor de monitorizare a surselor de emisie atmosferice. În vederea evitării unor astfel de situații comisarii au impus companiei luarea tuturor măsurilor astfel încât toate operațiunile de pe amplasament să se realizeze fără determinarea unor deteriorări a calității aerului dincolo de limitele amplasamentului”,  a explicat Garda de Mediu Prahova pe pagina de Facebook.

Profitul obținut de OMV Petrom în 2022

Cu o capacitate anuală de rafinare de 4,5 milioane de tone de țiței, Petrobrazi este una din cele mai importante rafinării din România. Europarlamentarul liberal Rareș Bogdan a acuzat OMV Petrom că sfidează oponia publică, deoarece nu plătește taxa de solidaritate. OMV Petrom a avut un profit net de zece miliarde de lei în 2022, în timp ce contribuția la bugetul de stat, prin taxe și dividende, a atins un nivel record de 20 miliarde de lei, potrivir rezultatelor financiare anunțate de companiei.

Pe data de 5 octombrie 2022, Comisia Europeană a dat un regulament prin care este obligatoriu ca cele 26 de state din blocul comunitar pot să impoziteze cu minim 35% și maxim 95%, toate companiile din energie, gaz, petrol şi la alegerea statului respectiv, sistemul bancar, respectiv sistemul de telefonie mobilă.

Comisia Europeană a transmis statului român că OMV Petrom nu trebuie să plătească taxa de solidaritate, deoarece codurile CAEN incluse în Ordonanța de Urgență respectă activitățile prevăzute în regulament.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...