Prețurile benzinei și motorinei, compensate de Guvern pentru trei luni

Ana Anitoiu 22.06.2022, 18:25
Prețurile benzinei și motorinei, compensate de Guvern pentru trei luni

Prețurile benzinei și motorinei vor fi compensate de Guvern pentru trei luni. Executivul va lua o decizie joi în legătură cu modul în care se va face scăderea prețurilor la combustibil.

Guvernul va compensa prețurile benzinei și motorinei

Prim-ministrul Nicolae Ciucă și președintele Camerei Deputaților Marcel Ciolacu au declarat, într-o întâlnire informală cu media, că în prezent mai există câteva detalii ce mai trebuie să fie stabilite cu privire la compensarea litrului de benzină și motorină pentru lunile iulie, august și septembrie.

Hotărârea pe care o va lua Executivul vine în contextul scumpirii considerabile a combustibilului, în ciuda faptului că prețul este în continuare unul dintre cele mai mici din Uniunea Europeană. Concret, este al patrulea cel mai mic preț după Ungaria, Bulgaria și Polonia.

Soluția Executivului ar putea fi o compensare făcută pe litrul de combustibil la pompă, direct către cei care vând benzină și motorină. Ar exista mai multe variante pentru modul cum ar putea arăta compensarea. Cert este că sumele pentru aceasta vor veni doar din bugetul de stat.

Compensarea prețurilor la combustibili va fi făcută cu o sumă fixă per litru, nu cu un procent din preț. Guvernul va analiza după perioada de trei luni dacă tarifele au scăzut sau nu. A fost stabilit acest timp deoarece nimeni nu poate prognoza acum felul în care va evolua piața petrolului pe un termen mai lung.

Preturile benzinei si motorinei, compensate de Guvern pentru trei luni
Guvernul va compensa preturile benzinei si motorinei pentru trei luni

Ce a stabilit Guvernul referitor la scăderea taxelor aplicate pe carburanți

Pe de altă parte, cu privire la scăderea taxelor aplicate pe carburanți, concluzia Guvernului a fost că această măsură nu ar avea efect pe termen lung. Scăderea TVA se va pierde în cel mult trei săptămâni – o lună.

Prin urmare, prețurile vor continua să crească și vor acoperi din nou reducerea ce ar avea loc acum dacă s-ar tăia TVA-ul. În plus, nici renunțarea la accize nu ar fi o soluție, în contextul în care România este la un minim în ceea ce privește reglementările Uniunii Europene.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, a spus că premierul a avut în această dimineață o întâlnire cu miniștri și secretari de stat de la Ministerul Energiei, Ministerul Finanțelor, alături de conducerea ANAF și a Consiliului Concurenței. Scopul a fost căutarea unor soluții pentru gestionarea situației prețurilor carburanților. Soluțiile urmează a fi stabilite și comunicate până mâine.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...