Prețurile alimentelor scad în mai, deși costul cerealelor și al cărnii a crescut. Se întâmplă pentru prima oară în patru ani

Elena Avramescu 03.06.2022, 13:05
Prețurile alimentelor scad în mai, deși costul cerealelor și al cărnii a crescut. Se întâmplă pentru prima oară în patru ani

Prețurile alimentelor la nivel mondial au scăzut în mai pentru a doua lună consecutiv, după ce au atins un nivel record în martie, deși costul cerealelor și al cărnii au crescut, a anunțat vineri agenția pentru alimente a Națiunilor Unite. Prețurile alimentelor la nivel mondial au scăzut în mai pentru a doua lună consecutiv, după ce au atins un nivel record în martie, deși costul cerealelor și al cărnii au crescut, a anunțat vineri agenția pentru alimente a Națiunilor Unite.

Prețurile alimentelor au înregistrat o scădere în luna mai

Indicele prețurilor la alimente al Organizației pentru Alimentație și Agricultură (FAO), care urmărește cele mai comercializate mărfuri alimentare la nivel global, a înregistrat o medie de 157,4 puncte luna trecută, față de 158,3 pentru aprilie. Cifra din aprilie a fost stabilită anterior la 158,5.

În ciuda scăderii lunare, indicele din mai a fost în continuare cu 22,8% mai mare decât cu un an mai devreme, împins parțial în sus de preocupările legate de impactul invaziei ruse a Ucrainei.

În estimări separate privind cererea și oferta de cereale, FAO a spus că se așteaptă ca producția mondială de cereale să scadă în sezonul 2022/23 pentru prima dată în patru ani, scăzând cu 16 milioane de tone de la nivelul record din 2021 la 2,784 miliarde de tone.

În timp ce indicii prețurilor la lactate, zahăr și ulei vegetal au scăzut cu toții luna trecută, indicele cărnii a urcat atingând un maxim istoric, iar indicele cerealelor a urcat cu 2,2%, grâul înregistrând un câștig de 5,6% de la o lună la lună. De la an la an, prețurile grâului au crescut cu 56,2%

FAO a spus că prețurile grâului au fost ocolite mai sus de anunțul Indiei privind interzicerea exporturilor, precum și de perspectivele reduse de producție în Ucraina în urma invaziei ruse.

Mare atenție la produsele de post. Ce scrie, de fapt, pe etichetele alimentelor cumpărate de mulți în această perioadă

Indicele prețului uleiului vegetal a scăzut cu 3,5% față de aprilie, împins parțial în scădere de decizia Indoneziei de a ridica interdicția de scurtă durată a exporturilor de ulei de palmier.

„Restricțiile la export creează incertitudine pe piață și pot duce la creșteri ale prețurilor și la creșterea volatilității prețurilor. Scăderea prețurilor la semințe oleaginoase arată cât de important este atunci când sunt eliminate și lasă exporturile să curgă fără probleme”, a declarat economistul șef FAO Maximo Torero Cullen, potrivit Reuters.

Indicele produselor lactate a scăzut, de asemenea, cu 3,5% de la o lună la lună, prețul laptelui praf scăzând cel mai mult din cauza incertitudinilor pieței legate de blocarea continuă a COVID-19 în China.

Indicele cărnii a crescut cu 0,6% în mai, prețurile mondiale la carne de bovine stabile și scăderea prețurilor la carnea de porc compensate de o creștere abruptă a prețurilor la păsările de curte.

Emițând primele prognoze pentru producția mondială de cereale, FAO a prezis scăderi pentru producția de porumb, grâu și orez, în timp ce producția de orz și sorg a fost observată în creștere.

„Prognozele se bazează pe condițiile culturilor deja în pământ și pe intențiile de plantare pentru cele care urmează să fie însămânțate”, a spus FAO.

S-a estimat că utilizarea cerealelor la nivel mondial va scădea în 2022/23 cu 0,1% față de nivelul din 2021/22, la 2,788 miliarde de tone – prima scădere în 20 de ani.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...