Rusia „șantajează” lumea cu criza alimentară. Ce condiții pune pentru a debloca porturile Ucrainei

Beatrice Dumitru 26.05.2022, 11:50
Rusia „șantajează” lumea cu criza alimentară. Ce condiții pune pentru a debloca porturile Ucrainei

Renumită pentru solurile sale foarte fertile, Ucraina era înainte de război al patrulea exportator mondial de porumb și pe cale de a deveni al treilea exportator de grâu. Dar conflictul a perturbat producția agricolă ucraineană, iar Rusia este acuzată de Kiev și Occident că împiedică exporturile de cereale prin Marea Neagră, crescând riscul unei grave crize alimentare globale.

Ce condiții pune Rusia

Rusia avertizează țările europene despre o posibilă criză alimentară, în condițiile în care peste 20 de milioane de tone de cereale sunt blocate în porturile din Ucraina de când Moscova a trimis mii de trupe în țara vecină, stârnind îngrijorări cu privire la foamete în țările dependente de aceste provizii.

Oficialii ruși au anunțat o nouă ofertă pentru deblocarea porturilor de la Marea Neagră, care ar duce la evitarea crize alimentare globale. Moscova cere în schimb ca Occidentul să ridice sancțiunile care au paralizat economia țării, notează Le Figaro.

Rusia „șantajează” lumea cu criza alimentară. Ce condiții pune pentru a debloca porturile Ucrainei
Peste 20 de milioane de tone de grîu sunt blocate în porturile din Ucraina.

Facem apel la prietenii noștri, Uniunea Africană, să ceară cu insistență Occidentului să ridice sancțiunile unilaterale ilegale care subminează infrastructura de transport și logistică necesară comerțului mondial”, a declarat ministrul rus de externe Serghei Lavrov la o recepție de Ziua Africii, potrivit Interfax.

Rezolvarea problemei alimentare necesită o abordare coordonată, inclusiv ridicarea sancțiunilor care au fost impuse exporturilor și tranzacțiilor financiare rusești și, de asemenea, solicită Ucrainei să elibereze toate porturile în care sunt ancorate navele”, a declarat și adjunctul ministrului de Externe Andrei Roudenko.

SUA au respins ofertele Rusiei

Rusia „șantajează” lumea din cauza crizei alimentare mondiale care se profilează și „folosește alimentele ca armă” pentru ca puterile mondiale să-și ridice sancțiunile economice împotriva Rusiei, au afirmat oficialii care reprezintă Ucraina, Statele Unite și Uniunea Europeană.

Rusia șantajează acum lumea cerând ridicarea sancțiunilor în schimbul ca acestea să deblocheze exporturile de alimente ale Ucrainei”, a declarat Dmitro Kuleba, ministrul ucrainean de Externe.

SUA nu anunțat, însă, că au respins ofertele Moscovei de ridicare a sancțiunilor în schimbul ajutorului său pentru a ajuta la atenuarea crizei alimentare.

Cu siguranță nu ne vom ridica sancțiunile ca răspuns la promisiuni goale. Și am mai auzit promisiuni goale din partea Federației Ruse. Cred că avem motive să fim sceptici când auzim diverse angajamente și oferte din partea Rusiei. Cea mai rapidă soluție la creșterea prețurilor mărfurilor, creșterea prețurilor la alimente care au avut implicații în întreaga lume este ca rușii să înceteze acest război brutal, ca Rusia să nu mai blocheze porturile Ucrainei, să nu mai țintească silozurile de cereale, să nu mai țintească navele cu cereale”, a declarat Ned Price, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, citat de The Jerusalem Post.

„Cooperarea globală” este „antidotul împotriva șantajului Rusiei”, a declarat și președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, la Forumul Economic Mondial de la Davos. Astfel, UE s-a angajat să deschidă „canale de solidaritate” cu Ucraina, rute logistice alternative pentru a ajuta țara să exporte cereale, iar ideea a primit sprijin deplin din partea miniștrilor Agriculturii din statele blocului comunitar.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...