Blocada rusă a porturilor ucrainene a împiedicat transporturile de cereale, în condițiile în care ambele țări sunt exportatori majori pe plan mondial. Rusia este acuzată de Kiev și Occident că împiedică exporturile de cereale prin Marea Neagră, crescând riscul unei grave crize alimentare globale. Moscova a anunțat, însă, că estimează să exporte 50 de milioane de tone de cereale în sezonul viitor.
Conflictul din Ucraina provoacă o criză alimentară globală prin creșterea prețurilor la cereale, uleiuri de gătit, combustibil și îngrășăminte. Înainte de război, Ucraina era al patrulea exportator mondial de porumb și pe cale să devină al treilea exportator de grâu, însă acum peste 20 de milioane de tone de cereale sunt blocate în porturi țării.
Rusia a anunțat că estimează să exporte 50 de milioane de tone de cereale în sezonul viitor, în creștere față de anul curent, pe fondul riscului unei crize alimentare din cauza ofensivei ruse împotriva Ucrainei. Exporturile rusești de cereale sunt în prezent împiedicate de lanțul de aprovizionare și de sancțiunile dictate de Occident împotriva Moscovei, în timp ce cerealele Ucrainei sunt blocate în porturi de forțele ruse.
„În acest sezon (2021-2022) am exportat deja 37 de milioane de tone de cereale, dintre care 28,5 de grâu și până la sfârșitul anului agricol, pe 30 iunie, urmărim să exportăm 35 de milioane de tone de cereale. Și sezonul următor estimăm potențialul nostru de export la 50 de milioane de tone”, a declarat ministrul rus al Agriculturii Dmitri Patrușev, la un forum al exportatorilor din acest sector, potrivit Le Figaro.
Rusia estimează că recolta din acest an va fi de 130 de milioane de tone, comparativ cu anul trecut, când a recoltat 121 de milioane de tone.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]Rusia și Ucraina sunt puteri agricole de top, iar grâul, porumbul și floarea-soarelui exportate de ele aprovizionează piața mondială. Conflictul declanșat de Rusia în țara vecină și sancțiunile Occidentului au rupt echilibrul alimentar global, stârnind temeri de o criză gravă care va afecta în special țările cele mai sărace.
Președintele Vladimir Putin a spus că este gata să ajute pengtru „depășirea crizei alimentare”, dacă vor fi ridicate sancțiunile impuse Moscovei, fiind acuzat de liderii occidentali că șantajează lumea cu această criză. Casa Albă a spus că nu au fost purtate discuții despre relaxarea sancțiunilor împotriva Rusiei pentru a asigura exporturile de cereale.
Premierul italian Mario Draghi a precizat că l-a sunat pe Vladimir Putin pentru a discuta despre criza alimenatră, iar acesta i-a spus că de vină sunt sancțiunile Occidentului.
„Am simțit că este de datoria mea să iau această inițiativă din cauza gravității crizei umanitare care îi poate afecta pe cei mai săraci din lume”, a spus Mario Draghi, citat de Reuters.
Un înalt oficial de la Kremlin a recunoscut săptămâna trecută că Rusia s-a pregătit pentru această criză încă de la sfârșitul anului 2021, chiar înainte de izbucnirea conflictului ruso-ucrainean.