EXCLUSIV

Prețuri record pentru un kilogram de cartofi – românii ar putea cumpăra „mâncarea săracului” cu 6 lei. Specialist: În magazine sunt produse de import

Adriana Olaru 15.04.2022, 18:46
Prețuri record pentru un kilogram de cartofi – românii ar putea cumpăra „mâncarea săracului” cu 6 lei. Specialist: În magazine sunt produse de import

Situația scumpirilor din România este tot mai complicată și în fiecare zi vedem prețuri record la fructele și legumele pe care le cumpărăm. Specialiștii trag un semnal de alarmă și cer măsuri urgente, pentru a stopa valul cumplit al creșterii prețurilor. În timp ce factorii de decizie ridică din umeri în unele cazuri, românii înfruntă una dintre cele mai grele perioade din istoria recentă.

Fructe, legume, carne, energie sau combustibili – pentru toate acestea prețurile au explodat în ultima perioadă și, comparativ cu anul trecut, sunt scumpiri chiar și de zeci de procente. Produsele autohtone au ajuns să fie un lux în multe cazuri, asta în vreme ce fermierii se tem că afacerile le vor fi puse pe butuci din cauza exploziei prețurilor.

„Mâncarea săracului”, la preț de lux

Un kilogram de cartofi a ajuns în această perioadă să se vândă în piețele din țară chiar și cu patru lei, o sumă uriașă dacă ne uităm la ce se întâmpla anul trecut, spre exemplu în aceeași perioadă. Fermierii se plâng că aceste probleme sunt știute de oficiali și totuși nu sunt luate măsuri clare pentru a stopa creșterea accelerată a prețurilor.

„Toți fermierii înscriși la APIA cumulează 26.500 de hectare, cu tot ce mai avem nu depășim 33.000 de hectare. Majorările de preț vin din faptul că sezonul 2021 a fost un an cu probleme mari din punct de vedere climatic, secetă. Sezonul, mai ales în perioada de producere a cartofului, nu mai este constant.

De la secetă sărim la excesul de umiditate de două, trei ori. Și asta face rău pentru producție, drept urmare anul trecut s-au redus cu 40 la sută, până la 60 la sută în unele cazuri. Adică enorm. Prețurile la carburanți vor avea impact la producție din 2022, acum.

Vorbim și de îngrășăminte, o tonă de îngrășământ cu azot costă chiar și de patru ori mai mult. De la 900 de lei se plătesc 4.500, 5.000 de lei pe tonă”, a explicat, pentru Impact.ro, Romulos Oprea, președintele Federației Naționale a Cartofului.

Preturi record pentru un kilogram de cartofi
Preturi record pentru un kilogram de cartofi. Foto: unsplash.com

Un kilogram de roșii – 40 de lei

Lanțul agricultor-cumpărător se rupe, susțin fermierii, atunci când cartofii ajung în marile magazine din țară. Asta pentru că prețurile diferă foarte mult: cartofii pleacă de la poarta fermierilor la un preț destul de mic, iar noi ajungem să cumpărăm produsele la un preț mult, mult mai mare. O bună parte dintre cartofii pe care îi găsim pe rafturile supermarketurilor sunt din import, din țări care produc și trimit produse la vânzare și în țara noastră.

„Noi consumăm 25, 30 la sută, pe hectar, față de ce folosesc țările din vest, mă refer la pesticide. La noi sunt aproape ecologice produsele. Presiunea pe preț se pune tot pe fermier. Astăzi, kilogramul de cartofi pleacă de la poarte fermei cu un preț de 1,10 lei sau 1,20 de lei, iar dumneavoastră ajungeți să cumpărați cu 3, 4 lei. Asta este, de fapt, problema.

La ora actuală nu există mari stocuri de cartofi, ce vedeți în magazine, pe piață, sunt în mare parte cartofi de import. Realitatea este că fermierii noștri sunt aproape forțați să livreze marfa în octombrie, noiembrie, decembrie – vorbesc despre sezonul tradițional, nu despre cei care desfac marfa vara. Sunt șanse mari ca prețurile să crească în următorul sezon și să ajungem să luăm un kilogram de cartofi cu șase lei”, a mai spus Romulus Oprea.

Și nu doar la cartofi sunt înregistrate prețuri record. Un kilogram de roșii românești, celebrele roșii cu vârful țuguiat, se vând în unele piețe din Capitală chiar și cu 40 de lei pe kilogram. Și prețul cărnii de miel a crescut semnificativ în acest an, înainte de sărbători. Un kilogram de carne autohtonă se vinde în piețe cu 40 de lei.

Urmăriți Impact.ro și pe