De ce au cartofii pete verzi pe ei. Specialiştii nu recomandă să îi mai consumăm

Iancu Andreea 04.04.2022, 14:10
De ce au cartofii pete verzi pe ei. Specialiştii nu recomandă să îi mai consumăm

Fie că ai cumpărat cartofi roșii sau albi, cu siguranță, la un moment dat, ai observat că aceștia au căpătat unele pete verzi pe ei. În timp ce unii le-au ignorat, alții au căutat explicații din partea specialiștilor, care recomandă să nu îi consumăm. Află care este motivul pentru care cartofii ce prezintă pete verzi pe ei nu ar trebui să fie utilizați la preparate, conform explicațiilor acestora.

De ce cartofii cu pete verzi nu ar trebui consumați

De multe ori s-a întâmplat să observăm cum cartofii capătă unele pete verzi, fie în întregime, ori în anumite locuri. Specialiștii recomandă să nu consumăm astfel de legume și oferă și explicații cu privire la motivul care stă în spatele acestui sfat. Deși, la prima vedere, ai zice că aceștia nu sunt suficient de copți, în realitate legumele pot fi periculoase.

Cartoful verde nu este, de fapt, crud, ci acesta marchează un risc important pentru sănătate, susțin specialiștii din domeniul nutriției. Așadar, tuberculii înverziți nu sunt demni de niciun preparat, culoarea lor verde fiind dată de clorofilă, o substanță despre care cu toții am auzit la orele de biologie. Ea este responsabilă pentru nuanța verde a frunzelor, însă, conform specialiștilor, cartofii cu un nivel ridicat de clorofilă au, de asemenea, și nivelul de solanină ridicat. Această substanță este responsabilă de probleme serioase de sănătate, precum și de gustul amar al cartofilor.

Motivul pentru care cartofii au pete verzi pe ei
De ce nu se recomandă consumul de cartofi cu pete verzi

Ce faci cu cartofii cu pete verzi? Nu este nevoie să îi arunci

Cartofii conțin, în mod normal, două toxine naturale, numite glicoalcaloizi: solanina și chaconina. Acestea devin periculoase după ce tuberculii sunt expuși la soare, când aceste două substanțe cresc. În plus, pe lângă evitarea cartofilor cu pete verzi, se recomandă să nu consumăm nici cartofi încolțiți. Pe măsură ce tuberculii încolțesc, nivelul de glicoalcaloizi crește exponențial. Astfel, ai putea ingera un număr ridicat al acestor substanțe toxice.

Totuși, fie că descoperi cartofi verzi sau încolțiți în sacul tău din cămară sau de pe balcon, nu trebuie să te îngrijorezi. Specialiștii nu recomandă să îi aruncăm cu totul, ci să înlăturăm, înainte de prepararea mâncărurilor, a porțiunilor afectate de petele verzi sau de mugurii care indică procesul de încolțire. Astfel, vei putea economisi achiziționarea unei noi tranșe de cartofi. Pe de altă parte, este recomandată consumarea cartofilor înainte de a dezvolta aceste semne și depozitarea lor la un loc ferit de lumina soarelui. 

Urmăriți Impact.ro și pe