Prețul gigacaloriei în București va crește cu 100 de lei. Bucureștenii ar putea plăti însă mult mai mult

Nicu Stan 15.10.2021, 18:58
Prețul gigacaloriei în București va crește cu 100 de lei. Bucureștenii ar putea plăti însă mult mai mult

Sunt vești proaste pentru bucureșteni după anunțul făcut de primarul Capitalei, Nicușor Dan. Astfel, se așteaptă ca prețul gigacaloriei în București să crească cu 100 de lei, însă locuitorii Capitalei ar putea plăti însă mult mai mult de atât.

Vești proaste pentru bucureșteni. În timp ce mulți îngheață în case, prețul gigacaloriei explodează

Nicușor Dan, primarul general al Capitalei, estimează că preţul la gigacalorie va creşte cu peste 100 de lei, până la valoarea de 600 de lei. De asemenea, Consiliul General va decide cât din această valoare va mai subvenționa municipalitatea.

Nicușor Dan a precizat că, acum, preţul de producţie şi transport este de 490 de lei/gigacalorie, din care bucureştenii plătesc valoarea de 164 de lei, iar restul reprezintă subvenție plătită de stat.

Nicusor Dan promite ca iarna aceasta va fi un pic mai bine
Nicusor Dan promite ca iarna aceasta va fi un pic mai bine

Prețul la gigacalorie, undeva la 600 de lei

”Estimarea este că preţul total al gigacaloriei nu o să mai fie 490 de lei, cum este acum, o să fie undeva la 600 de lei, dar asta depinde de mai multe, răspunsul final o să vină de la ANRE prin noiembrie, adică pe 27 octombrie pentru 1 noiembrie.

Noi avem un contract (…) cu Comisia Europeană care ne dă acei 300 de milioane de euro ca să reparăm 210 kilometri de conductă şi acel contract are nişte condiţii foarte tehnice în ceea ce priveşte subvenţia. Deci, la 1 noiembrie, când o să aflăm şi tariful pe care ANRE îl stabileşte, Consiliul General, după o dezbatere pe care o să o avem, o să spună şi cât din cei 600 de lei o să fie plătiţi de bucureşteni şi cât o să fie plătit de Primărie în continuare”, a declarat Nicuşor Dan vineri la Europa FM.

De ce au probleme bucureștenii cu apa caldă și cu căldura

Problemele pe care le întâmpină mii de bucureșteni în furnizarea agentului termic rezultă din faptul că ELCEN nu a terminat reviziile, iar Vest Energo şi CET Griviţa nu sunt funcționale, a mai precizat primarul general.

”Din cauza faptului că se cumpără gaz nereglementat şi se vinde căldură reglementat, în momentul de faţă pentru toată lumea e nerentabil să dea energie termică şi atunci aceste două centrale nu funcţionează azi. A treia problemă e că prognoza spunea că vremea rece o să vină pe 20 octombrie şi nu pe 10 octombrie. (…) Mai sunt câteva zile necesare pentru a se finaliza lucrarea din Ferentari şi în felul acesta să poată să fie util şi CET Progresul”, a mai spus Nicuşor Dan.

Nicușor Dan crede că iarna asta va fi un pic mai bine, comparat cu cea trecută

Edilul a spus că vara aceasta s-au realizat lucrări de reparaţii a avariilor şi crede că iarna aceasta va fi puţin mai bine decât în iarna trecută.

”Am semnat finanţarea cu Comisia Europeană pentru 210 kilometri de reţea principală, aproximativ 300 de milioane de euro, o să începem această lucrare din vara anului viitor. Contractele sunt atribuite pe alţi 40 de kilometri şi la fel o să facem în cursul anului viitor. Sunt relativ optimist că o să reuşim să achiziţionăm ELCEN. O parte din problemă e că avem într-o companie transport, într-o companie producţia de energie”, a adăugat Nicușor Dan.