Prețul fabulos cu care se vor vinde cireșele anul acesta. Când apar fructele pe tarabele piețelor

Stan Filon 03.04.2023, 20:07
Prețul fabulos cu care se vor vinde cireșele anul acesta. Când apar fructele pe tarabele piețelor

Românii care așteaptă cu nerăbdare fructele românești pe tarabele din piețe vor avea o surpriză neplăcută, după ce vor vedea prețul fabulos cu care se vor vinde cireșele anul acesta! Fermierii au anunțat cam care va fi prețul cireșelor, dar și când se vor face primele fructe.

Prețul fabulos cu care se vor vinde cireșele anul acesta

Așadar, se anunță prețuri mari la cireșe și anul acesta, cel puțin la început de sezon. Un fermier a precizat când sunt așteptate primele cireșe pe tarabele din piețe. Spune că anul acesta pomii încep mai târziu producția, din cauza temperaturilor mai reci înregistrate în luni februarie și martie.

„Anul acesta se pare că pomii pornesc un pic mai greu în vegetație, ceea ce nu este de rău deloc, în sensul că lunile februarie și martie au fost un pic mai reci. Ne avantajează pentru că, pornind mai târziu în vegetație, înfloresc mai târziu și astfel avem speranța că nu vom fi afectați de înghețurile târzii de primăvară. Estimăm că primul soi de cireșe care se maturează la noi în plantație și în condițiile pedoclimatice sau microclimatul din zona județului Ialomița, mai precis Coșereni, undeva în jurul datei de 20 mai, preconizăm că se va matura soiul Early Lory. Este unul dintre cele mai timpurii soiuri care se maturează în România și la noi în zonă în jurul datei de 20 mai, să zicem cel târziu 25 mai”, a declarat Ing. Marius Roman pentru Agrointel.

Pretul fabulos cu care se vor vinde ciresele anul acesta
Pretul fabulos cu care se vor vinde ciresele anul acesta

Când apar primele cireșe în România

Inginerul Marius Roman a precizat că în România există și alte soiuri de cireșe care s-ar putea coace chiar mai devreme de 20 mai, însă nu mai repede de 10-15 mai.

„S-ar putea să existe cireșe românești care să ajungă pe masa românilor chiar și un pic mai devreme. Sunt anumite regiuni ale țării, mai ales în mod special în sudul extrem, unde cultivatorii din zona respectivă pot ieși chiar și 10-15 mai, dar asta depinde foarte mult și de condițiile climatice pe care le vom avea în luna aprilie, adică temperaturile care vor fi în luna aprilie și bineînțeles în prima parte a lunii mai.

Ce apare mai devreme de 10-15 mai nu sunt fructe românești cu certitudine, marea majoritate provenind din import și după cum știm Grecia, și datorită climei și faptul că se produc cantități destul de importante și faptul că suntem oarecum destul de aproape și sunt foarte mulți, în fine angrosiști care merg cu mașini mai mici sau mai mari și transportă fructe de acolo în România”, a explicat specialistul în pomicultură.

Cu cât se vând cireșele la poarta fermei

Dar cât vor costa anul acesta cireșele de mai? Ei bine, inginerul a precizat că cireșele vor fi vândute la poarta fermei cu prețul de 15 lei kilogramul, însă la piață prețul va fi mult mai mare.

„Prețul corect pentru cireșe în 2023 la poarta fermei ar trebui să fie în jur de 15 lei per kilogram, pentru că discutăm de soiuri care la început se vor valorifica la un preț mai ridicat, deoarece și productivitatea pe aceste soiuri este mai mică. Și la un moment dat noi o să valorificăm fructe chiar și cu 6-7 lei kilogramul la poarta fermei, în mijlocul sezonului, când există, să zicem, o ofertă foarte mare pe piață”, a spus inginerul.

Potrivit acestuia, prețul nu a depășit nici anii trecuți 15 lei/kg la poarta fermei, însă prețurile în unele cazuri duble afișate în piețe sau magazine nu sunt ale pomicultorilor și nu le aduc profit acestora.

„Din experiența pe care o am în decursul timpului, tot ceea ce am vândut ca și fructe în sistem angro, niciodată nu am vândut peste 15 lei kilogramul, chiar dacă vorbim de soiuri extratimpurii și când vorbim de soiuri medii și târzii, prețul a fost undeva cam între 6 și 10 lei per kilogram. Deci cam așa o să fie și anul acesta, de la ferme fructele în sistem angro vor pleca undeva între, să zicem, 7-8 lei kilogramul minim și maxim în jur de 15 lei. În rest dacă în piață va fi 30 de lei kilogramul de cireșe românești mai mult mai sigur nu este prețul producătorului”, a menționat Marius Roman.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...