Prețul benzinei crește cu 50%. Anunțul care sperie românii. Cu cât ar urma să se scumpească și gazele

Beatrice Dumitru 28.06.2023, 12:03
Prețul benzinei crește cu 50%. Anunțul care sperie românii. Cu cât ar urma să se scumpească și gazele

Banca Mondială a trimis Guvernului un scenariu care prevede posibilitatea unor creșteri masive de prețuri pentru carburanți. Și gazele vor costa mai mult începând din anul 2024. Creșterile ar urma să se facă treptat, până în 2030. Cu cât va crește prețul la benzină, motorină și gaze.

Cu cât va crește prețul motorinei și al gazelor

Un scenariu avansat de Banca Mondială, trimis Guvernului într-un studiu, arată posibilitatea unor creșteri masive de prețuri pentru produsele energetice care au la bază combustibili fosili. Măsura ar putea fi pusă în aplicare din necesitatea de a reduce emisiile.

Creșterile de preț, la care ar urma să se ajungă prin înăsprirea taxării, ar urma să se facă treptat, de la anul până în 2030. În aceste condiții, prețul benzinei ar urma să crească cu 50%, al motorinei cu 62% și al gazelor cu 32%, începând din anul 2024, notează economica.net.

Prețul benzinei crește cu 50%. Anunțul care sperie românii. Cu cât ar urma să se scumpească și gazele
Banca Mondială vrea scumpirea carburanților și a gazelor.

Scumpirile prognozate la nivelul anului 2030, în scenariul cu cele mai mari creșteri

  • Cărbune – 113%;
  • Motorină – 62%;
  • Energie electrică – 7%;
  • Benzină – 50%;
  • Kerosen – 54%;
  • GPL – 34%;
  • Gaze naturale – 32%;
  • Petrol – 51%.

Aceste procente de creștere apar într-o analiză elaborată de Banca Mondială, referitoare la îmbunătățirea cadrului fiscal din România, în contextul PNRR, studiul fiind  livrat Guvernului în luna martie. Potrivit experților Băncii Mondiale, creșterile de prețuri ar trebui să înceapă încă de anul viitor și să fie în trepte, și tot din același an ar trebui să înceapă să fie taxat și carbonul.

În mod ideal, eliminarea completă dar treptată a subvențiilor pentru combustibilii fosili începe la începutul anului 2024 și ar avea loc treptat astfel încât, până într-un an-țintă (de ex., anul 2030) subvențiile să fie eliminate complet. De asemenea, trebuie introdusă o tarifare a carbonului începând cu anul 2024, la o fracțiune din prețul țintă al carbonului, urmând ca prețul să fie crescut progresiv pentru a atinge nivelul maxim până în anul-țintă”, se arată în studiul livrat de Banca Mondială.

Banca Mondială mai spune că România trebuie să ia măsuri decisive pentru a respecta angajamentele asumate în cadrul Acordului de la Paris. Astfel, emisiile de de gaze cu efect de seră (GES) din 2030 trebuie să scadă cu aproximativ 27% pentru ca România să își îndeplinească CSN,

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...