Prețul alimentelor, în continuă creștere. Pandemia a dus la o majorare a acestora. Despre ce procent este vorba

Stan Filon 12.11.2020, 10:20
Prețul alimentelor, în continuă creștere. Pandemia a dus la o majorare a acestora. Despre ce procent este vorba

Pandemia de coronavirus a adus nu doar probleme medicale, ci și economice. Pe lângă faptul că sute de mii de români au rămas fără un loc de muncă, după ce foarte multe afaceri s-au văzut nevoite să tragă oblonul, din cauza restricțiilor impuse de guvern, au mai crescut și prețurile alimentelor.

Pandemia de coronavirus ne-a scumpit alimentele

Preţurile de consum în luna octombrie 2020, comparativ cu luna octombrie 2019, au crescut cu 2,2%,potrivit Institutului Național de Statistică. Rata anuală calculată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum (IAPC) este 1,8%.

Rata medie a preţurilor de consum în ultimele 12 luni (noiembrie 2019 – octombrie 2020) faţă de precedentele 12 luni (noiembrie 2018 – octombrie 2019), calculată pe baza IPC, este 2,9%. Determinată pe baza IAPC, rata medie este 2,7%. Față de octombrie 2019, în octombrie 2020 mărfurile alimentare au crescut cu 4,34%, cele nealimentare cu 0,6%, iar serviciile s-au majorat cu 2,85%.

Pandemia de coronavirus ne scumpeste alimentele
Pandemia de coronavirus ne scumpeste alimentele

Carnea de porc se va scumpi de Crăciun cu până la 30%

Printre cele mai mari creșteri de prețuri, în comparație cu decembrie 2019, s-au înregistrat la făină – 7,2%, fasole boabe – 17,59%, fructe și conserve de fructe – 7,52%, citrice – 11,4%, tutun și țigări cu 6,8%.

Odată cu venirea lunii cadourilor, românii vor primi un cadou amar. Preţul la carnea de porc se aşteaptă să crească cu cel puţin 30 de procente. Aşadar, de Crăciun vom avea carne de porc la preţuri de lux. Crescătorii de porci, care au rămas doar câţiva la noi în ţară, din cauza pestei porcine, susţin că cerealele se scumpesc din cauya secetei, iar asta duce la preţuri mai mari şi cu 30% pentru carnea de porc.

Cum în România nu prea mai avem prea multe ferme româneşti, cumpărăm din alte ţări. S-a ajuns ca peste 70% din carnea de porc de la raft să provină din import.

”Acest an a fost unul deosebit de secetos și a dus la o scădere semnificativă a producției față de ceea ce s-a estimat. Şi nu doar pâinea cea de toate zilele se va scumpi. Ca într-un joc de domino, şi pentru carne vom plăti mai mult. Mai ales pentru cea de porc”, susține Ioan Ladoşi, Asociaţia Crescătorilor de Porci.

”Preţurile vor creşte cu 25-30 la sută. O tragedie pentru buzunarele românilor, românii fiind mari consumatori de carne de porc”, a declarat Dragoș Frumosu, reprezentant industria alimentară.

Statisticile arată că doar 30% din carnea de porc de la raft provine din fermele româneşti, iar restul de 70% este acoperit din importuri. Numai în prima jumătate de an, România a cumpărat din alte ţări carne de porc de peste 292 milioane de euro, la preţuri mai mari decât în 2019. Așa s-a ajuns acum ca un kilogram de carne de porc să coste între 18 şi 24 de lei.

Cu toate acestea, s-au înregistrat și undele scăderi de prețuri la cartofi, unele conserve de legume, ouă, combustibili, energie electrică, gaze și energie termică.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...