Pretextul cu care Transnistria a trecut la mobilizarea forțelor armate. S-a dat alerta la granița Republicii Moldova

Mihnea Tălău 24.01.2023, 16:05
Pretextul cu care Transnistria a trecut la mobilizarea forțelor armate. S-a dat alerta la granița Republicii Moldova

Regimul separatist de la Tiraspol cheamă bărbații din raioanele de est ale R. Moldova la un antrenament alături de așa-zișii „pacificatori”, iar pentru asta au pregătit și un buget pe măsură. Oferta este tentantă pentru transnistreni.

Mobilizări în forță la granița Republicii Moldova

Conform presei din Transnistria, bărbații de până la 55 de ani, apți pentru serviciul militar, sunt momiți cu un pachet social foarte consistent timp de trei luni. Astfel, cei care vor accepta să participe la antrenament vor primi lunar 2 800 de ruble transnistrene (circa 3 000 de lei), îmbrăcăminte, cazare și alimentație.

Persoanele dispuse să participe la aplicațiile militare trebuie să depună o cerere la comisarul militar de la locul de reședință până la 28 februarie, scrie ziarulnational.md.

Misiunea de pacificare din Zona de Securitate este formată din militari ruși și militari ai Republicii Moldova, dar și din membri ai forțelor paramilitare transnistrene.

Stagiul de pregătire din Transnistria coincide cu întărirea recentă a amenințărilor pe care Moscova le-a transmis Chișinăului.

Jumătate din bărbații mobilizați dintr-o regiune rusă au fost trimiși acasă. Comisarul a fost concediat

Transnistria pe picior de război

Anunțul de la Tiraspol vine după ce Volodimir Zelenski a declarat că noua ofensivă a Rusiei ar putea fi în orice direcție. Și președintele Consiliului European, Charles Michel, a declarat că „următoarele două-trei săptămâni vor fi decisive pentru război și pentru lume. Ceea ce se întâmplă în 2023 depinde de săptămânile următoare”.

Recent, Maia Sandu, preşedinta Republicii Moldova, a declarat că ia în considerare ca ţara să renunşe la neutralitate şi să facă parte „dintr-o alianţă mai mare”. Mai mult, ea afirma că odată cu invazia rusă din Ucraina în ţara sa a intervenit o „discuţie serioasă” despre o eventuală renunţare la neutralitatea înscrisă în Constituţie. Aceste afirmaţii ai inflamat spiritele, stârnind reacţii dure la Moscova.

Oricum, Rusia menține circa 1.600 de militari pe teritoriul regiunii separatiste transnistrenene. Aceștia sunt împărți în trupe de menținere a păcii care se află legal în regiuni și GOTR care se află ilegal. De facto, acest corp de militari este unul și același iar militarii se rotesc periodic la misiunea de „pacificare” și la paza depozitului de la Cobasna, obiectiv strategic care găzduiește circa 20.000 de tone de muniții vechi încă de pe vremea Uniunii Sovietice.

Talentat încă de mic!
Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...