Chiar plănuiește Vladimir Putin acțiuni agresive împotriva Ucrainei? Americanii spun că au găsit dovezi

Ana Anitoiu 02.12.2021, 10:18
Chiar plănuiește Vladimir Putin acțiuni agresive împotriva Ucrainei? Americanii spun că au găsit dovezi

Americanii susțin că au găsit dovezi conform cărora președintele Rusiei, Vladimir Putin, plănuiește acțiuni agresive împotriva Ucrainei. Statele Unite ale Americii au avertizat că Moscova va avea de plătit „un preț mare” dacă va decide să treacă la fapte în țara vecină.

Șeful diplomației americane, despre planurile lui Vladimir Putin

Șeful diplomaţiei Statelor Unite ale Americii, Antony Blinken, a declarat la reuniunea NATO de la Riga că există dovezi conform cărora Rusia plănuiește acțiuni agresive importante împotriva Ucrainei. Ar fi vorba despre operațiuni militare și eforturi pentru destabilizarea din interiorul țării.

„Suntem profund preocupaţi de dovezile că Rusia a făcut planuri pentru acţiuni agresive semnificative împotriva Ucrainei, planuri care includ eforturi în vederea destabilizării Ucrainei din interior, precum şi operaţiuni militare la scară mare”, a declarat Antony Blinken, precizând că Moscova a început să adune aproape de graniță zeci de mii de soldaţi suplimentari.

Vladimir Putin, actiuni agresive impotriva Ucrainei? Americanii, dovezi
Vladimir Putin

Șeful diplomației americane, avertisment pentru Rusia

Antony Blinken a adăugat că încă nu se știe dacă Vladimir Putin s-a hotărât să dea startul unei invazii, dar este cert că liderul rus are capacitatea de a face acest lucru foarte repede, dacă ia o decizie în acest sens. Potrivit oficialului american, diplomația este singurul mod responsabil de a rezolva această posibilă criză. El se va întâlni joi, în Suedia, cu omologul său rus, Serghei Lavrov.

De asemenea, șeful diplomației americane a avertizat că dacă Vladimir Putin va decide să înceapă acțiuni agresive împotriva Ucrainei, Rusia va avea de suportat consecinţe „profunde şi durabile”. Antony Blinken a precizat că Statele Unite ale Americii i-au transmis deja Kremlinului că vor riposta, mai ales cu o serie e măsuri economice cu impact important.

În plus, diplomatul american a declarat că în cazul unor agresiuni din partea Rusiei, NATO se va asigura ca Ucraina să aibă mijloace de a se apăra. Alianța va analiza ce trebuie să facă pentru a-şi întări apărarea în cadrul unei consolidări a forţelor din flancul său estic.

Rusia, reproș pentru NATO

De cealaltă parte, Rusia a negat că ar pregăti un atac împotriva Ucrainei și le-a reproșat aliaților NATO că nu fac altceva decât să alimenteze tensiunile. Moscova, care a anexat Crimeea în anul 2024, este acuzată că îi susține pe separatiștii aflați în conflict cu Kievul.

Rusia a acuzat miercuri Ucraina că a trimis zeci de mii de militari în estul ţării, la granița dintre cele două țări vecine. În aceeași zi, preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, s-a pronunţat pentru desfășurarea unor negocieri directe cu Moscova.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...