Președintele Consiliului Fiscal trage un semnal de alarmă! Ce spune despre creșterea pensiilor în România

Redacția IMPACT 07.04.2020, 10:00
Președintele Consiliului Fiscal trage un semnal de alarmă! Ce spune despre creșterea pensiilor în România

Președintele Consiliului Fiscal a tras un semnal de alarmă, în plină criză sanitară. Acesta a explicat ce se va întâmpla cu pensiile din România, dar și o posibilă creștere a acestor venituri. Izbucnirea epidemiei cu noul virus și în țara noastră a dus la o situație incertă, în ceea ce privește cheltuielile ce vor trebui suportate.

Președintele Consiliului Fiscal trage un semnal de alarmă

Daniel Dăianu a avut o intervenție telefonică, în direct, în seara de luni, prin care a explicat ce se va întâmpla cu pensiile românilor. Cei care au îndeplinit toate condițiile de pensionare și se află la această vârstă vor mai avea de așteptat până la o posibilă creștere a unui astfel de drept bănesc.

Președintele Consiliului Fiscal trage un semnal de alarmă! Ce spune despre creșterea pensiilor în România (
Preşedintele Consiliului Fiscal, Daniel Dăianu, a tras un semnal de alarmă cu privire la pensiile românilor

„Deficitul pe care noi îl prognozasem, de 4%, fără creşterea pensiilor în acest an, nu este un scenariu cu care se mai poate lucra (…) Ceea ce s-a anunţat azi în şedinţa de la Cotroceni arată că se lucrează la o restructurare, nu la o simplă rectificare, a logicii construcţiei bugetului, atât cât se poate. Noi trebuie să regândim construcţia bugetului, să folosim la maximum fonduri europene, să căutăm să obţinem de la Comisie o amânare a cofinanţărilor, astfel încât să nu fie grevat bugetul public, care şi aşa este foarte sărac. Înţelegem că, deşi s-au relaxat regulile fiscale în Uniunea Europeană, aceasta nu înseamnă că poţi să faci orice, să cheltuieşti oricât.”, a susținut Daniel Dăianu,într-o intervenție Digi24.

Totodată, președintele Consiliului Fiscal a explicat ce măsuri ar aplica, pentru soluționarea cât mai rapidă a situației, pricinuită și de criza sanitară, de la nivelul României. De asemenea, oficialul a susținut că țara noastră trebuie să își recântărească foarte bine toate cheltuielile, în prezent. Totuși, înainte de astfel de momente nefavorabile era discutată și posibilitatea ca pensiile să fie mărite. La fel, creșterea ar fi putut fi și de până la 40% a sumelor încasate de către pensionari.

Ce se întâmplă cu creșterea pensiilor, în România

În prezent, însă, România ar trebui să amâne din cheltuieli, inclusiv pe cele militare, după cum a susținut Daniel Dăianu. În viziunea acestuia, o mărire a pensiilor nu trebuie sub nicio formă făcută. Cel mult poate fi vorba despre o indexare cu rata inflației, în cazul pensiilor foarte mici.

“(…)Nici nu avem puterea economică, nu avem dimensiunea veniturilor fiscale din alte ţări, astfel încât trebuie să încercăm să controlăm un deficit bugetar care foarte uşor se poate duce dincolo de 7% din Produsul Intern Brut. Deci, România trebuie să-şi menţină accesul la finanţare pe piaţa internă şi pe piaţa externă. Trebuie să recântărim toate cheltuielile, să amânăm din ele, inclusiv cheltuieli militare. În opinia mea, cheltuiala pentru sănătate echivalează cu cheltuiala pentru arsenal militar. Războiul este de altă natură, dar tot război este. Să amânăm din unele investiţii care nu sunt urgente. Trebuie să ne gândim şi la acele cheltuieli rigide, sub nicio formă creşterea pensiilor cu 40%… Nu ştiu, se poate contempla o creştere cu rata inflaţiei şi m-aş adresa numai celor mai mici pensii, nu tuturor pensiilor, între care unele sunt foarte mari”, a mai declarat, cu o seară în urmă, președintele Consiliului Fiscal.