Președintele Ciad, ucis în timpul confruntărilor dintre armată și rebeli. Idriss Deby avea 68 de ani şi abia câştigase alegerile

Cristian Cojocaru, Ioana Constantin 20.04.2021, 15:22
Președintele Ciad, ucis în timpul confruntărilor dintre armată și rebeli. Idriss Deby avea 68 de ani şi abia câştigase alegerile

În urmă cu scurt timp a fost anunțat faptul că președintele Ciad, Idriss Deby în vârstă de 68 de ani, a murit ucis în timoul unor confruntări cu rebelii. Anunțul a fost făcut de către armată la televiziunea de stat a Ciadului.

Președintele statului Ciad a fost ucis

Președintele Ciadului, Idriss Deby a murit în timpul unor ciocniri care au avut loc în nordul țării în weekend. Armata este cea care a făcut anunțul. Potrivit rezultatelor provizorii ale alegerilor din 11 aprilie, Idris Deby ar fi urmat să câștige cel de-al șaselea mandat al său, cu 80% dintre voturi.

Atât Guvernul cât și Parlamentul din Ciad au fost dizolvate, iar un consiliu militar urmează să guverneze pentru următoarele 18 luni. Președintele Ciadului, avea 68 de ani și reprezenta unul dintre cei mai longevivi lideri din Africa. Idriss Deby a venit pentru prima dată la putere printr-o acțiune armată, în anul 1990.

”Domnul Déby și-a suflat ultima apărare a națiunii suverane pe câmpul de luptă”, a declarat un general al armatei într-o declarație citită la televiziunea de stat.

Idriss Deby se dusese pe linia frontului în decursul acestui weekend cu scopul de a vizita trupele care se luptau cu rebelii aflați peste granița din Libia.

Idriss Deby era un puternic aliat al Frantei dar si al celorlalte puteri occidentate impotriva jihadistilor
Idriss Deby era un puternic aliat al Frantei dar si al celorlalte puteri occidentate impotriva jihadistilor

Fiul președintelui va conduce consiliul militar

Mahmat Idriss Deby Itno în vârstă de 37  de ani, este cel care va conduce consiliul militar. Acesta este fiul regretatului președinte și totodată un general de patru stele. Rebelii grupului denumit Fapt, tradus Frontul pentru Schimbare și Concordie din Ciad, au atacat un post de frontieră chiar în ziua alegerilor.

Rebelii acestui grup avansau spre capitală, N’Djamena, aflată la câteva sute de kilometri spre sud. Ciocnirile cu armata au avut loc sâmbătă. În cadrul acelor ciocniri, un general al armatei a afirmat pentru agenția de presă Reuters, că 300 de insurgenți au fost uciși în timp ce alți 150 au fost capturați.

În ciocnirile de sâmbătă au fost uciși cinci soldați guvernamentali, iar alți 36 au fost răniți, după cum a mai declarat generalul. Cifrele nu au putut fi verificate inițial. Idriss Deby a fost un foarte bun aliat al Franței dar și al celorlalte puteri occidentale pe un termen de lungă durată. Acesta a luptat împotriva grupurilor jihadiste din regiunea Sahed din Africa. Totuși, gestionarea de către guvern a resurselor petroliere din Ciad era din ce în ce mai ineficientă. În timpul alegerilor, el a militat pe o platformă de aducere a păcii și securității în regiune.

Urmăriți Impact.ro și pe