Preotul Bisericii „Sfinţii Mihail şi Gavril” din Ipotești propune ca rămășitele lui Eminescu să fie aduse în satul natal

Elena Avramescu 16.06.2021, 13:25
Preotul Bisericii „Sfinţii Mihail şi Gavril” din Ipotești propune ca rămășitele lui Eminescu să fie aduse în satul natal

Rămășitele lui Eminescu, aduse în satul natal. Valentin Tincu, preotul Bisericii „Sfinţii Mihail şi Gavril” din incinta Memorialului Ipoteşti, a venit cu propunerea ca trupul poetul Mihai Eminescu din cimitirul Bellu din Bucureşti să fie deshumat, iar înhumarea acestuia să se facă în cimitirul din curtea Memorialului Ipoteşti, în spatele bisericuţei familiei Eminovici.

Rămășitele lui Eminescu, aduse în satul natal?

Valentin Tincu este cel care are în grijă bisericuţa familiei Eminovici, dar şi biserica nouă construită de Nicolae Iorga în memoria lui Eminescu. În plus, acesta este de părere că poetul trebuie „adus acasă”, iar pentru acest lucru este nevoie de sprijinul Academiei Române, precum și de cel al factorului politic.

Poate Bunul Dumnezeu va rândui, după planul nostru mai vechi, ca şi Eminescu să vină aici, să odihnească somnul de veci. Cum va rândui Bunul Dumnezeu şi cum va vrea, sunt convins, şi poetul… Nu se simte rău nici acolo, într-o galerie de oameni de cultură, dar cred că i-ar fi drag aici la Ipoteşti să odihnească şi să asculte mereu clopotul bisericii, susurul izvorului, cântecul plopului, al teiului plantat aici de pe vremea lui, a declarat Valentin Tincu.

Preotul crede că o astfel de iniţiativă a fost susţinută în timpul mandatului de ministru al Culturii a lui Ion Caramitru, însă, din păcate, nu a fost finalizată. Din acest motiv susține că va demara discuţii despre aducerea rămăşiţelor pământeşti ale lui Eminescu în satul său natal.

Eu aşa consider că acesta este locul lui. Cum e Ştefan la Putna, cum e Shakespeare la Stratford-upon-Avon. Eu cred că el ar trebui să fie aici şi chiar în biserică. Dacă Shakespeare stă în biserică … Shakespeare nu are o biserică construită în cinstea lui. Eminescu are. Iorga a făcut biserica asta în amintirea lui, în cinstea lui. Plus că e biserica familiei, a mai spus preotul din Ipoteşti.

Ramasitele lui Eminescu, aduse in satul natal
Casa Mihai Eminescu

Obiect unicat de-al lui Eminescu, în posesia Muzeului Județean Argeș

Puțini oameni știu că celebrul baston al lui Eminescu, pe care l-a pomenit și în satira pe care a scris-o, dar l-a folosit și în lungile plimbări în care își căuta inspirația, se află la Muzeul Județean Argeș. Achiziționat de pe piața liberă în 1975, bastonul din mahon, cu cap de fildeș și cu inițialele „M.E”, a devenit azi una dintre cele mai valoroase piese de aici, fiind declarat piesă de Tezaur Național. Și mai puțini sunt aceia care cunosc întreaga poveste a obiectului de inventar cu numărul 762.

Valoarea lui este inestimabilă. Vă dați seama, vorbim de un obiect de Tezaur. Este unul din lucrurile cu care ne mândrim și ne bucurăm că a rămas în custodia noastră. Condițiile de păstrare sunt deosebite, începând cu ambientul. Trebuie să-l păstrăm la o temperatură de 16 grade, constantă, iar umiditatea să fie apropiată de zero. Condițiile de securitate sunt, de asemenea, speciale. Înafară de sistemele de alarmă, senzori și pază armată, seiful în care îl păstrăm nu poate fi acționat niciodată de o singură persoană, a spus Dr. Cornel Popescu, directorul Muzeului.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...