Premierul Ungariei, Viktor Orban, așteptat în România pe 17 decembrie. Va participa la semnarea unui contract în energie

Elena Avramescu 12.12.2022, 09:53
Premierul Ungariei, Viktor Orban, așteptat în România pe 17 decembrie. Va participa la semnarea unui contract în energie

A fost anunțat în mod oficial că premierul Ungariei, Viktor Orban, urmează să ajungă în România la data de 17 decembrie, cu scopul de a participa la semnarea contractului privind „rețeaua electrică Azerbaidjean – România – Ungaria via Georgia, după cum a anunțat purtătorul său de cuvânt, Bertalan Havasi, citat de publicația Nepszava.

Viktor Orban, în vizită în România

Aceasta este prima vizită oficială a lui Viktor Orban în România după discursul rasist pe care l-a avut la Băile Tușnad, criticat extrem de dur în luna iulie chiar de către președintele României Klaus Iohannis.

În urmă cu scurt timp, premierul Orban a criticat la Băile Tușnad așa zisul amestec de rase europene și non-europene, într-un discurs care a stârnit furia partidelor de opoziție și a politicienilor europeni.

„Noi (n.r. maghiarii) nu suntem o rasă mixtă și nu vrem să devenim o rasă mixtă”, a declarat Orban la acea vreme.

Astfel că președintele Klaus Iohannis a decis să critice în termeni duri declarațiile într-o conferință de presă la Palatul Cotroceni.

„Este greșit, este o eroare majoră și este inadmisibil ca un înalt demnitar european să vină pe scenă publică cu un discurs construit pe teoria raselor, o teorie care a dus la cea mai teribilă catastrofă a secolului XX – la al doilea Război Mondial. Este o teorie de cea mai tristă amintire posibilă și nu poate fi acceptat în niciun fel ca un demnitar european să vină cu o astfel de teorie pentru ași motiva orice demersuri politice interne sau externe.

Este la fel de regretabil că un înalt demnitar european vine pe scena publică cu un discurs cu tentă antieuropeană. Aceste lucruri sunt valabile, cele ce le-am spus, că este eronat, greșit și inacceptabil indiferent unde s-ar afla această scenă. Faptul că această scenă s-a aflat în Transilvania este o problemă pentru noi și reacțiile spațiului public au arătat că este o problemă pentru noi”.

Premierul Viktor Orban

Din cauza atacurilor la statul de drept pe plan intern, dar și a alianței cu Vladimir Putin, premierul Viktor Orban a rămas cumva izolat la nivel internațional. Tocmai de aceea Budapesta nu mai este vizitată de aproape nici un lider european, iar invitațiile la adresa premierului Orban în capitalele europene sunt extrem de rare.

Un gest care a stârnit indignare s-a petrecut în urmă cu două săptămâni, atunci când Viktor Orban a declanșat un nou scandal cu vecinii Ungariei, printre care și România, după ce a purtat un fular cu harta Ungariei mari, în care era inclusă și Transilvania.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...