Lovitură dură pentru Ungaria din partea Consiliului European. Viktor Orban va fi revoltat

Mihnea Tălău 11.12.2022, 15:18
Lovitură dură pentru Ungaria din partea Consiliului European. Viktor Orban va fi revoltat

Consiliul European a ajuns, sâmbătă, la un acord asupra unui pachet legislativ care va permite UE să ajute financiar Ucraina până în 2023 cu 18 miliarde de euro. Propunerea a fost adoptată, împotriva opoziției Ungariei, de Consiliu prin procedură scrisă și va fi prezentată Parlamentului European pentru o eventuală adoptare săptămâna viitoare.

Lovitură de proporții pentru Budapesta

”Ucraina poate conta pe UE. Vom continua să sprijinim Ucraina, inclusiv din punct de vedere financiar, atâta timp cât va fi nevoie. Legislația pe care am adoptat-o astăzi înseamnă că Ucraina poate conta pe un ajutor financiar regulat din partea UE până în 2023”, a declarat Zbyněk Stanjura, ministrul de finanțe al Cehiei.

Mai mult ca sigur, această decizie îl va înfuria pe prim-ministrul Ungariei, Viktor Orban. Acesta a spus că nu este de acord cu așa ceva.

Ungaria este singura țară din UE care s-a opus marţi prin veto pachetului în valoare de 18 miliarde de euro sub formă de ajutor macrofinanciar pentru Ucraina pentru anul 2023 propus de Comisia Europeană.

CE a anunțat atunci că va căuta o soluţie în acest caz.

Ungaria, luata in vizor de UE

Suma care va fi împrumutată Ucrainei în 2023 va fi de 18 miliarde de euro

Pachetul prevede o soluție structurală pentru sprijinirea financiară a Ucrainei până în 2023. Suma care va fi împrumutată Ucrainei în 2023 va fi de 18 miliarde de euro, iar împrumuturile vor avea o perioadă de grație de 10 ani. Statele membre vor acoperi cea mai mare parte a costurilor dobânzilor prin intermediul veniturilor externe alocate. Garanțiile pentru acest împrumut vor fi furnizate fie de la bugetul UE, fie de către statele membre, precizează Consilium Europa.

Scopul este de a oferi o ușurare financiară pe termen scurt, finanțând nevoile imediate ale Ucrainei, reabilitarea infrastructurii critice și un sprijin inițial pentru o reconstrucție postbelică durabilă, în vederea sprijinirii Ucrainei pe calea sa către integrarea europeană.

O parte a pachetului legislativ, o modificare a regulamentului financiar, a fost deja adoptată de Consiliu în formațiunea Ecofin la 6 decembrie.

Printre alte instrumente de sprijin, între 2014 și 2022, UE a sprijinit Ucraina prin mai multe operațiuni consecutive de asistență macrofinanciară (AMF), care au depășit 7 miliarde EUR sub formă de împrumuturi și granturi.

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...