Premieră pentru omenire: primul test de apărare a Pământului în fața amenințării unui asteroid. Se întâmplă în noaptea aceasta

Beatrice Dumitru 26.09.2022, 20:47
Premieră pentru omenire: primul test de apărare a Pământului în fața amenințării unui asteroid. Se întâmplă în noaptea aceasta

Experimentul pentru schimbarea traiectoriei asteroizilor DART, efectuat de NASA, va fi o provocare și reprezintă primul test de apărare al Pământului. Scopul este de a vedea dacă rocile spațiale pot fi deviate pentru a nu lovi planeta, în cazul în care cineva amenință omenirea cu aceeași soartă ca cea a dinozaurilor.

Cum va decurge primul test pentru apărarea Pământului

Astronomii urmăresc aproximativ 30.000 de asteroizi și comete care trec aproape de orbita Pământului. Niciunul dintre dintre cei de dimensiunea comparabilă cu asteroidul care a dus la distrugerea dinozaurilor, acum 66 de milioane de ani, nu va lovi Pământul în următorii 200 de ani.

Ținta DART (Double Asteroid Redirection Test) este sistemul de asteroizi Didymos, relativ apropiat de Pământ, format din doi asteroizi, de mărimi diferite, și care se învârt unul în jurul celuilalt, iar misiunea vizează devierea celui mai mic, numit Dimorphos. Roca va fi lovită de o sondă trimisă în urmă cu 10 luni, în încercarea de a determina schimbarea traiectoriei. NASA a precizat că asteroidul nu este pe cale să lovească Pământul și nici testul nu o va trimite accidental în direcția noastră.

Premieră pentru omenire: primul test de apărare a Pământului în fața amenințării unui asteroid. Se întâmplă în noaptea aceasta
Nava spațială NASA se va ciocni cu un asteroid. Sursa foto: BBC.

Nava spațială de 330 de milioane de dolari urmează să se lovească frontal de un asteroid la aproximativ 11 milioane de kilometri deasupra Oceanului Indian, la scurt timp după miezul nopții (ora 2, ora României). Impactul, cu aproape șapte kilometri pe secundă, va distruge sonda de jumătate de tonă cu scopul apărării planetei, notează The Guardian.

Misiunea Dart, lansată în noiembrie anul trecut

Misiunea de redirecționare a asteroizilor dubli, deși ținta este cel mic, reprezintă un experiment, primul care testează dacă asteroizii pot fi deviați de pe traiectorie în cazul în ceva s-ar afla pe un curs de coliziune cu Pământul.

Este un joc foarte complicat de biliard cosmic. Ceea ce vrem să facem este să folosim cât mai multă energie, pe cât putem, de la Dart pentru a muta asteroidul”, a spus profesorul Alan Fitzsimmons, astronom și membru al echipei de investigații NASA Dart de la Queen’s University Belfast.

Având în vedere că telescoapele scanează în mod constant cerul, oamenii de știință speră să fie atenționați ân cazul în care un asteroid va reprezenta vreodată o amenințare majoră.

Dacă suntem capabili să vedem suficient de departe în avans și știm că un asteroid ar putea fi o problemă, devierea lui va fi mult mai sigură decât marea idee de la Hollywood de a-l arunca în aer”, a spus Catriona McDonald, doctorand la Universitatea Warwick, făcând referire la filmul „Armageddon”.

Misiunea Dart a fost lansată de la baza forțelor spațiale Vandenberg în noiembrie anul trecut. Ciocnirea va fi înregistrată de camera aflată pe sonda Dart și încă două instalate la bordul unei mici sonde italiene numită LiciaCube, pe care Dart a lansat-o săptămâna trecută pentru a asista la spectacol de la o distanță sigură.

Roca, cu o lățime de 160 de metri, orbitează în jurul unui al doilea asteroid mai mare numit Didymos. Când Dart se ciocnește, impactul nu va face altceva decât să ridice un nor de resturi și să mofice viteza lui Dimorphos cu 0,4 mm/secundă, pentru a-i modifica traseul astfel încât să ocolească Pâmântul.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...