Premier prin rotație în România? Cum au mers discuțiile PSD-PNL

Stan Filon 04.11.2021, 19:08
Premier prin rotație în România? Cum au mers discuțiile PSD-PNL

Negocierile dintre PNL și PSD au început, iar președintele liberal Florin Cîțu a ieșit la declarații, unde a anunțat că a avut o ”discuție bună” cu liderii social-democrați. Vedeți în rândurile de mai jos despre ce au vorbit liderii celor două partide și dacă s-a ajuns la un consens.

România ar putea avea premier prin rotație

PNL caută partener de guvernare, indiferent de culoarea politică. Astăzi, liderii PNL s-au întâlnit cu foștii inamici de la PSD, cu care au negociat formarea unei majorități parlamentare. Florin Cîțu a spus că discuția a fost și despre proiecte care să intre în programul de guvernare, iar una dintre variantele nemaiîntâlnite până acum este schimbarea premierului o dată la doi ani.

”Am vorbit despre proiectele importante pe care deja le avem în programul de guvernare, dar și despre alte proiecte care ar putea să intre. A fost o primă discuție bună pe proiecte obiective și să găsim soluții la această criză politică. A fost o variantă interesantă cu un premier care să se schimbe o dată la doi ani. Nu s-a ajuns la concluzii. Am găsit multe lucruri care ne pot uni. Dacă reușim cu cei de la PSD să facem acest lucru este ok. Decizia o luăm în PNL. Mergem la partid, prezentăm cele două variante cu plusuri și minusuri. Nu s-a discutat despre portofolii și ministere”, a declarat Florin Cîțu.

Romania ar putea avea premier prin rotatie
Romania ar putea avea premier prin rotatie

Iohannis nu mai face consultări cu partidele, decât atunci când va exista consens

Președintele Klaus Iohannis a anunțat oficial că nu va mai chema partidele parlamentare la consultări, până nu va exista un consens politic pentru formarea unei majorități parlamentare care să susțină viitorul guvern al României.

Președintele PSD Marcel Ciolacu a declarat, joi, înaintea întâlnirii cu delegația PNL, că nu vrea să aibă o discuție despre ministere, ci vrea să discute despre măsurile din sănătate și energie. Aceasta a fost declarația oficială. Cea neoficială, care a apărut pe surse în presă, spune că PSD a profitat de ocazia ivită și a cerut jumătate din ministere, dar și să dea următorul premier al României.

Facian Cioloș, președintele USR spune că liberalii trebuie să se decidă mai repede dacă merg mai departe cu USR sau dacă se înțeleg cu PSD-ul. Spre deosebire de PSD, USR recunoaște dreptul PNL de a oferi premierul.

”Premierul – am spus că recunoaştem dreptul PNL de a desemna un premier. Până să ajungem să discutăm despre ministere sunt alte lucruri pe care trebuie să le clarificăm. (…) Dacă PNL decide că vrea refacerea coaliţiei – pentru că nu se poate plimba în fiecare zi şi la USR şi la PSD – PNL va trebui să aleagă. După aceste discuţii preliminare, va trebui să aleagă. (…) Nu suntem încă la momentul la care să discutăm de portofolii şi de oameni. Astăzi va fi o discuţie preliminară şi e important ca după discuţiile de astăzi PNL să decidă dacă alege refacerea coaliţiei cu USR şi UDMR sau dacă alege să negocieze o majoritate cu PSD”, a spus Cioloş, potrivit Agerpres.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...