Ultimatum dat de Dacian Cioloș celor de la PNL. Când va depune în Parlament lista de miniștri

Ana Anitoiu 15.10.2021, 20:59
Ultimatum dat de Dacian Cioloș celor de la PNL. Când va depune în Parlament lista de miniștri

Dacian Cioloș le-a dat un ultimatum celor de la PNL. Președintele USR PLUS a spus când va depune în Parlament lista de miniștri, în contextul în care liberalii și UDMR au refuzat refacerea coaliției de guvernare și l-au trimis pe prim-ministrul desemnat la PSD și AUR.

Calendarul stabilit de USR

Biroul Național al USR s-a întrunit, vineri, la cererea lui Dacian Cioloș, și a stabilit un calendar. Astfel, sâmbătă vor finaliza programul de guvernare, duminică va avea loc o ședință de Birou Naţional şi Comitet Politic pentru aprobarea programului şi a listei de miniştri; iar luni va avea loc depunerea programului de guvernare şi a listei de miniştri în Parlament.

Noua întâlnire dintre Dacian Cioloș, fostul prim-ministru Florin Cîțu și Kelemen Hunor urma să aibă loc vineri. Însă, premierul demis a cerut anularea ei.

Ultimatum dat de Dacian Ciolos celor de la PNL. Cand va depune in Parlament lista de ministri
Dacian Ciolos. Inquam Photos / Alex Nicodim

Dacian Cioloș, ultimatum pentru cei de la PNL

Florin Cîțu a anunțat că liberalii au decis să nu-l susțină pe Dacian Cioloș. Aceștia l-au trimis pe premierul desemnat să discute pentru o majoritate parlamentară cu care să își treacă un Guvern cu PSD și AUR, alături de care USR a votat moțiunea de cenzură.

În plus, Florin Cîțu a spus că în cazul în care USR nu va reuși să coalizeze o majoritate, PNL va începe negocieri cu toate partidele, cu excepția AUR.

”USR este parte a unei majorități parlamentare alături de PSD și AUR. Votul pentru moțiune a fost unul politic și a însemnat ruperea coaliției cu PNL. Răspunderea politică revine USR.

În mod simetric, responsabilitatea pentru instalarea unui nou guvern revine coaliției USR, PSD și AUR. Dacian Cioloș are datoria să găsească sprijinul la partenerii de coaliție PSD și AUR”, a declarat Florin Cîțu, președintele PNL.

Mai mult, și liderul UDMR, Kelemen Hunor, l-a trimis pe Dacian Cioloș să formeze un nou Guvern alături de PSD și AUR.

”Premierul desemnat, Dacian Cioloș nu a reușit să restabilească un nivel minim de încredere care ar fi permis refacerea coaliției PNL-USR-UDMR. Prin urmare, el mai are trei opțiuni: 1. să renunțe la mandatul oferit de președinte;

2. să formeze un nou guvern PSD-USR-AUR, alianță formată pentru demiterea guvernului; 3. să ceară sprijinul parlamentului pentru un guvern monocrom USR”, a spus Kelemen Hunor.

În acest context, Dacian Cioloș a dat un ultimatum pentru PNL. Premierul desemnat le-a lăsat răgaz liberalilor până duminică să se răzgândească. “Dacă are alte idei, știe unde să ne găsească. Aștept decizii și propuneri asumate”, a spus el.