Pregătiri de război în Europa. Țara care a făcut deja primul pas în conflictul înghețat

Ioana Bucur 24.01.2021, 08:38
Pregătiri de război în Europa. Țara care a făcut deja primul pas în conflictul înghețat

Se fac primele pregătiri de război în Europa. O țară a făcut deja primul pas în conflictul înghețat. Măsura fără precedent în istoria recentă va intra în vigoare în această primăvară și a fost anunțată de unul dintre cei mai importanți oameni din guvern.

Pregătiri de război în Europa

Pregătiri de război în Europa. Pe fondul unor tensiuni uriașe, amplificate în anul 2020, între Grecia și Turcia, autoritățile elene au făcut un prim pas îngrijorător. Ministrul grec al Apărării a făcut un anunț surprinzător pentru populația țării. Începând din această primăvară, durata de efectuare a stagiului militar va crește, de la nouă luni cât este în prezent, până la un an. Măsura este considerată o „consolidare a forțelor armate”, a declarat ministrul Apărăii, Nikos Panagiotopoulos.

Decizia va intra în vigoare începând din luna mai și a fost luată în contextul tensiunilor sporite din ultimul an cu Turcia, a explicat ministrul grec al Apărării. Ar putea exista, totuși, și o excepție. Tinerii militari care aleg să fie trimiși în zonele de frontieră cu Turcia, mai cu seamă în regiunea râului Evros și în anumite insule din Marea Egee, ar putea rămâne cu o durată a stagiului militar de nouă luni, a precizat ministrul Nikos Panagiotopoulos.

Grecia, Cipru, Turcia – triunghiul de foc al Europei

Escaladarea tensiunilor dintre Grecia și Turcia, din ultimele luni, a creat o adevărată furtună în Europa. Un nou conflict a izbucnit între cele două țări, cu privire la exploatarea rezervelor de hidrocarburi din Mediterana de Est, în zone maritime ce sunt disputate de Turcia, Grecia și Cipru.

Decizia Turciei de a trimite, în august 2020, nava de cercetare seismică Oruç Reis însoțită de nave militare, în zonele disputate din Mediterana de Est a creat o criză între autoritățile de la Atena și Ankara. Într-o încercare de a calma spiritele, turcii au anunțat, la sfârșitul lunii noiembrie 2020, întoarcerea în port a navei Oruç Reis. Cele două țări, ambele membre NATO, au acceptat să reia, în zilele următoare, discuțiile în vederea soluționării litigiului.

Se fac primele pregătiri de război în Europa. Ce măsuri au fost anunțate
De la ce au pornit tensiunile dintre Grecia și Turcia

Înainte de summitul european de la începutul lunii decembrie 2020, ce avea în agendă și problema sancțiunilor împotriva Turciei, președintele Recep Tayyip Erdogan lansa un apel pentru o formulă „win-win” în cazul disputei din Mediterana de Est.

„Fac apel la toţi vecinii noştri şi riveranii Mediteranei, în particular Grecia, de a nu considera această chestiune drept un joc cu sumă nulă. (…) Sunt convins că ar putea fi găsită o formulă win-win care păstrează drepturile fiecărei părţi. (…) Nu vom ceda în faţa ameninţărilor şi a şantajului. Nu vom permite expansionismul imperialist”, a declarat Erdogan, într-un mesaj video.

„Așteptăm gesturi credibile”

În timpul vizitei oficiale la Bruxelles, oficialii europeni i-au cerut ministrului turc de Externe, Mevlut Cavusoglu, „gesturi credibile” înainte de orice pas spre normalizarea relațiilor dintre Uniunea Europeană și Turcia.

„Dialogul este esenţial, dar noi aşteptăm gesturi credibile pe teren”, a declarat Ursula von der Leyen, șefa Comisiei Europene.

Oficialii turci vor să discute problema reînnoirii acordului privind migranții încheiat cu UE, despre conferința internațională asupra Mediteranei de Est, propusă de Charles Michel, cât și despre liberalizarea vizelor promisă de Uniunea Europeană, a anunțat șeful diplomației de la Ankara.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...