Povestea uitată a Mihaelei Runceanu. Ce s-a întâmplat cu ucigașul regretatei cântăreței, după pedeapsa cu închisoarea

Stan Filon 02.08.2022, 08:59

Mihaela Runceanu a fost una dintre cele mai bune voci ale României. A scos hit-uri pe bandă rulantă, care mai sunt ascultate și acum. A avut România la picioare, apărea la cele mai mari spectacole organizate de Televiziunea Publică și îi încânta pe români pe cele mai mari scene de festivaluri din țară. În plus de asta, era și profesor foarte apreciat de canto. În 1989 a fost însă ucisă cu brutalitate. Viața ei a fost curmată la doar 34 de ani de o cunoștință de-a sa.

Povestea uitată a Mihaelei Runceanu

Era anul 1989, iar Mihaela Runceanu se bucura de faimă. A muncit mult, iar acum aduna roadele muncii sale. Viața ei era una foarte aglomerată. Avea ore la Şcoala Populară de Artă, înregistrări Radio şi Electrecord, filmări la Televiziune, spectacole în ţară.

La sfârşitul anului 1984, Mihaela Runceanu cânta „E-adevărat, iubirea mea” și intra astfel în istoria muzicii ușoare românești cu un șlagăr care este ascultat și în timpul nostru și care a propulsat-o printre cele mai de succes cântărețe din România. „Cântă iubirea” a fost ultima înregistrare radio şi TV a Mihaelei Runceanu. Piesa devenea cel de-al cincilea succes al artistei, pe anul 1989, după “Clipe ce dor”, “Eu nu te-am uitat”, “Dacă totuşi vei pleca”, “Fericirea are chipul tău”. Între 1984-1989, lansase peste 20 de şlagăre.

Povestea uitata a Mihaelei Runceanu
Povestea uitata a Mihaelei Runceanu

L-a primit în casă pe călăul său

În luna noiembrie 1989, o veste cruntă a îndoliat România. Frumoasa și talentata Mihaela Runceanu fusese ucisă. Cântăreața a avut parte de o moarte tragică. A fost ștrangulată, apoi corpul său neînsuflețit a fost ars, cu tot cu locuința artistei.

Procurorii s-au mobilizat imediat și au aflat că vinovatul era Daniel Cosmin Ştefănescu, în vârstă de 21 de ani. Cântăreața îl cunoștea și îl primea în casă deoarece îi aducea casete video cu filme și spectacole. Așa s-a întâmplat și în noaptea fatidică. Mihaela Runceanu a adormit, iar Daniel Cosmin Ştefănescu și-a pus în aplicare planul diabolic.

„A tăiat o bucată din cablul de la telefon și în câteva secunde a încercat s-o stranguleze. Mihaela s-a trezit din somn și s-a apărat cât a putut. După ce și-a definitivat oribila crimă, criminalul a luat tot ce era mai de preț din casă. A mers în balcon, acolo unde cântăreața avea depozitate mai multe canistre pline cu benzină. A turnat peste cadavru și apoi i-a dat foc. A părăsit locuința și a mers la iubita lui din acel moment”, concluzionau procurorii.

I-a furat chiar și carnea din frigider

Potrivit anchetatorilor, scopul crimei a fost jaful. Probele o dovedeau, iar criminalul și-a recunoscut fapta. Daniel Cosmin Ştefănescu furase din casa Mihaelei Runceanu mai multe lucruri, găsite ulterior în locuința pe care o împărțea cu concubina sa.

  • un videocasetofon marca „Panasonic”,
  • un televizor „Telecolor”,
  • un magnetofon stereo marca „Rostov”,
  • un pickup „Unitra”, cu două boxe de 75 W,
  • o staţie de amplificare Delia,
  • două cartuşe de ţigări Kent,
  • şase casete video,
  • benzi de magnetofon,
  • cafea, băuturi fine,
  • două canistre cu benzină,
  • un material textil,
  • încălţăminte, cosmetice,
  • câteva bijuterii,
  • trei carnete CEC,
  • un pachet cu carne.

Criminalul a fost prins după 36 de ore și condamnat la 25 de ani de închisoare. În 2004, a fost eliberat dintr-o eroare, pe baza unei graţieri acordate de fostul preşedinte Ion Iliescu. A fost reîncarcerat şi a mai ispăşit 16 luni de pedeapsă, după care a fost eliberat pentru bună purtare. A încercat să se angajeze în țară, însă lumea îl cunoștea, așa că a fost nevoit să plece în Anglia.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...