Povestea Sfântului Ciprian, făcătorul de minune. Ce e bine să faci, azi

Stan Filon 02.10.2020, 08:35
Povestea Sfântului Ciprian, făcătorul de minune. Ce e bine să faci, azi

În fiecare an, pe 2 octombrie, credincioşii se roagă la vrăjitorul care a intrat în biserica sfântă! Numele său a fost Ciprian și a ajuns să fie Sfânt, dintr-un om care a oferit copii drept jertă chiar lui Satan.

Sfântul Ciprian, prăznuit pe 2 octombrie

Sfântul Ciprian, care a trăit în timpul împăratului Diocleţian (284-305), a fost vrăjitor, filosof şi slujitor al zeului păgân Apolo din Antiohia Siriei. Oamenii îl cinstesc pe 2 octombrie pentru partea luminoasă a vieţii sale: convertirea la creştinism, viaţa închinată slujirii lui Hristos şi pentru cununa de martir pe care a primit-o în vremea când era episcop.

Cărţile bisericeşti spun despre Ciprian că a fost un vrăjitor iscusit: putea să pornească vânt, tunete şi ploi, să distrugă câmpurile, să rănească oamenii şi chiar să vorbească cu morţii. Pe mulţi i-a ucis cu otrăvuri şi cu farmece, a înjunghiat copii drept jertfă pentru diavoli şi a învăţat oamenii la vrăji rele. Dar viaţa i s-a schimbat cu totul când a încercat să-şi dovedească puterea farmecelor împotriva fecioarei Iustina.

Sfantul Ciprian, praznuit pe 2 octombrie
Sfantul Ciprian, praznuit pe 2 octombrie

Cum a cunoscut Ciprian cuvântul lui Dumnezeu

Conform crestinortodox.ro, Ciprian a încercat să facă vrăji pentru Iustina, pus de un tânăr păgân. Aglaid s-a îndrăgostit de Iustina şi dorind să o ia de soţie, cere ajutorul vrăjitorului Ciprian pentru că a fost respins de fecioară. Se spune că Ciprian a trimis succesiv la Iustina diavoli care s-o facă să-l placă pe Aglaid, însă vrăjile au rămas fără efect, căci ea le alunga cu rugăciune, post şi semnul sfintei cruci.

În urma acestor zadarnice eforturi, Ciprian a cunoscut înşelarea în care se afla şi s-a botezat. El a fost hirotonit preot, iar mai târziu episcop în Cartagina. Însă, în timpul persecuţiei poruncite de Decius împotriva creştinilor, lui Ciprian şi Iustinei le-au fost tăiate capetele.

Ciprian și Iustina, pomeniți în aceeași zi

Pentru că au fost martirizaţi odată, în anul 304, sunt şi pomeniţi în aceeaşi zi, pe 2 octombrie. Pe Calea Victoriei nr.12, între străzile Stavropoleos şi Lipscani se află Biserica Sfântul Ciprian – Zlătari în care se află o parte din moaştele Sfântului. Este vorba despre mâna dreaptă, făcătoare de minuni, aşezată în partea stângă a altarului, într-o casetă de mici dimensiuni.

Aici, nu doar credincioşi din Bucureşti, ci şi din ţară vin şi înalţă rugi la Sfântul Ciprian pentru a-I dezlega de blesteme şi a avea căsătorii fericite. În această biserică, Moliftele Sfântului Vasile sunt mai puternice decât în orice alte biserică. Credincioşii care trec pragul bisericii spun că după rugăciunile închinate Sfântului Ciprian se dezleagă farmecele şi blestemele, se vindecă boli grave şi chiar le sunt trimişi prunci femeilor sterpe.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...