Povestea impresionantă de viață a româncei care i-a fost învăţătoare fiului său autist, iar în prezent îi este colegă de bancă

Elena Avramescu 27.09.2021, 11:54
Povestea impresionantă de viață a româncei care i-a fost învăţătoare fiului său autist, iar în prezent îi este colegă de bancă

Este vorba despre Georgiana Mihalcea, în vârstă de 43 de ani, mama lui David, un adolescent de 15 ani care suferă de autism. Iar acum, mulțumită ei, David poate să poarte o conversaţie ca un om normal, are prieteni și a scăpat de fricile trecutului.

Povestea impresionantă a româncei care i-a fost învăţătoare fiului său autist

David David va împlini curând 15 ani, astfel că a început acum câteva zile clasa a VIII-a la şcoala gimnazială nr 144 din sectorul 5, Bucureşti. Atunci când a fost diagnosticat cu autism, mama sa lucra în presă, însă avea la bază și pregătire pedagogică. Astfel că în primii 3 ani l-a dus la două grădiniţe private şi de stat şi la diverse evaluări, însă progresele nu voiau să apară.

Chiar înainte ca David să împlinească vârsta de 5 ani, Georgiana şi-a dat demisia şi s-a întors în învăţământ, după ce a lipsit vreme de 10 ani, și totul de dragul lui, din simpla dorinţă de a se putea infiltra într-un sistem dificil pentru un copil cu autism.

Era crunt pentru mine să-l las plângând de dimineaţă la grădi şi să-l văd abia seara, neavând control asupra lumii din jurul lui atât de multe ore, a spus tânăra, potrivit Adevărul.

Astfel că i-a fost, pe rând, educatoare, învăţătoare, iar acum a ajuns să îi fie colegă de bancă.

De când a trecut la gimnaziu, am devenit asistentul său personal şi, implicit shadow, adică însoţitor (facilitator educaţional) la toate orele, înainte i-am fost educatoare şi învăţătoare pentru a mă asigura că integrarea lui în şcoala de masă este una optimă, a mai spus Georgiana.

Povestea impresionanta a romancei care i-a fost invatatoare fiului sau autist
Povestea impresionanta a romancei care i-a fost invatatoare fiului sau autist

Ceea ce este surprinzător este faptul că nu a aflat că fiul său are autism, ci a simţit asta, iar la început a negat totul, mai ales că abia îşi pierduse tatăl şi nu voia să suporte o nouă tragedie. Atunci când copilul a împlinit 2 ani şi a constatat că nu vorbeşte şi se joacă inadecvat cu obiectele, i-a trecut prin minte să-l înscrie la o grădiniţă privată, în ideea că-l va ajuta colectivitatea. În acel loc directoarea a întrebat-o dacă fiul ei are cumva autism.

Dacă stau să mă gândesc mai bine, habar nu aveam în 2008 ce este autismul, deşi la vremea respectivă lucram la o revistă pentru părinţi. Pur şi simplu nu auzisem despre autism (…) Mi-am luat copilul şi am plecat, simţindu-mă jignită. Dar femeia avea dreptate. Chiar dacă am ajuns până la Timişoara pentru un diagnostic mai blând, nu m-am putut ascunde de adevăr. La 2 ani şi câteva luni a trebuit să accept ideea că David are şi va avea pe viaţă autism, a mai spus Georgiana.

Abia la 6 ani i-a făcut certificat de handicap lui David iar acest lucru o ajută acum să scrie serialul „La braţ cu autismul” pe totuldespremame.ro, în care povesteşte des aspecte din evoluţia lui David, lucruri care i-au ajutat şi poveşti din viaţa lor zilnică.

Georgiana a lucrat la început ca psihopedagog iar după un an şi-a încercat norocul la grădiniţa şcolii 144, care abia se deschisese. Astfel că a dat încă odată examen de titularizare, a obţinut gradul doi didactic şi a făcut şi un master, „Psihopedagogia şcolii incluzive”, care a ajutat-o enorm.

Atunci când David a trecut clasa a cincea şi-a dat demisia, astfel că a devenit asistentul lui personal dar și colegă cu foştii ei elevi: ”Da, de la catedră am trecut în ultima bancă, unde stau cu inima împăcată alături de copilul meu”,  a mai spus Georgiana.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...