Manuela Hărăbor, mărturie tulburătoare despre băiatul ei bolnav de autism. ”Sunt doar eu, Andrei și melcii” (Exclusiv)

Ana Anitoiu 24.11.2020, 16:31
Manuela Hărăbor, mărturie tulburătoare despre băiatul ei bolnav de autism. ”Sunt doar eu, Andrei și melcii” (Exclusiv)

Manuela Hărăbor a făcut o mărturie tulburătoare despre băiatul ei bolnav de autism. Actrița, care a devenit celebră după interpretarea rolului Simina Neacșu din ”Pădureanca”, a dezvăluit ce fost nevoită să facă, în urma izbucnirii pandemiei de coronavirus.

Ce mărturie tulburătoare a făcut Manuela Hărăbor, despre băiatul ei bolnav de autism

În urmă cu 30 de ani, Manuela Hărăbor, acum în vârstă de 52 de ani, a devenit mama unui băiat, Andrei, care i-a moștenit ochii albaștri. Fiul actriței a fost diagnosticat cu autism și are în continuare nevoie de îngrijiri speciale.

La vârsta de 30 de ani, fiul actriței Manuela Hărăbor are un comportament similar celui al unui copil de șase-șapte ani. Mama lui nu s-a plâns niciodată de grija specială pe care trebuie să i-o poarte, deși eforturile necesare sunt mari.

Manuela Harabor baiat autism
Manuela Harabor, in ”Padureanca”

Manuela Hărăbor, despre greutățile pe care le-a întâmpinat, de la începutul pandemiei de coronavirus

Însă, artista a criticat lipsa atenției autorităților pentru bolnavii de autism și de Sindromul Down, în redactarea măsurilor de protecție ce au fost impuse, în contextul pandemiei de coronavirus (COVID-19). Manuela Hărăbor a spus că nimeni nu pare să se fi gândit la copiii cu un anume retard mintal.

”Oamenii bolnavi de autism şi cei cu Sindromul Down au o energie în ei pe care trebuie să şi-o descarce. Asta nu se poate întâmpla decât în spaţii deschise, în aer liber şi nu chiar în văzul tuturor. E extrem de complicat să ţii în casă un copil cu retard!”, a povestit Manuela Hărăbor, într-un interviu acordat pentru redacția Playtech-Impact.

Cum reușește Manuela Hărăbor să își convingă băiatul cu autism să poarte mască

De asemenea, Manuela Hărăbor a atras atenția că este dificil să convingi un copil cu autism să poarte mască de protecție pe față. Motivul este acela că aceștia nu iau în considerare argumentele de tipul celor sociale.

”Am învăţat după atâţia ani că copiii autişti au un anume fel de a gândi, l-aş numi primordial. Adică e un fel de stare pură, de la natură sau bunul Dumnezeu. Nu ţin în faţa lor argumentele de tipul celor sociale, ce fac ceilalţi, trebuie să facem şi noi. Ei nu realizează asta. Pentru ei e cu totul altfel”, a mai spus Manuela Hărăbor.

Manuela Harabor baiat autism
Manuela Harabor

Actrița Manuela Hărăbor a dezvăluit ce pasiune are băiatul ei bolnav de autism

Manuela Hărăbor a mai precizat, în interviul acordat redacției Playtech-Impact, că din cauza dificultăților ce privesc purtarea măștii de protecție, a trebuit să își schimbe programul. Actrița poate ieși doar dimineața sau seara târziu la plimbare cu Andrei, căruia îi place să strângă melci.

”Am un mare noroc că stăm aproape de Mânăstirea Radu Vodă şi ne refugiem pe aleile sale lăturalnice, mai ales în intervalul în care nu sunt slujbe. Sunt doar eu, Andrei şi melcii. Mai reuşesc să-l fac să poarte masca şi el, acceptă şi cu argumentul că e vorba despre o rugăminte a mamei lui, de care e foarte legat”, a mai spus actrița.

Manuela Hărăbor, dificultăți în casă, din cauza băiatului bolnav de autism

Totodată, Manuela Hărăbor a recunoscut că a întâmpinat dificultăți, în ultima vreme, acasă. Actrița a trebuit să găsească singură modalități prin  care să își țină fiul ocupat. Altfel, ar fi cheltuit cel puțin 1.000 de lei pe săptămână, pentru program cu terapeuți.

”Ar trebui să avem în fiecare zi trei sau chiar patru persoane calificate care să-i ocupe mintea fiului meu. Ceea ce în ultima vreme nu am reuşit să-i asigur fiului meu”, a mai spus actrița, care mai plătește 40 de lei din buzunar, o dată la două luni, pentru a completa costul medicamentelor băiatului ei, suportate în mare parte de Casa de Asigurări.

Actrița Manuela Hărăbor: ”Mai sunt momente când clachez”

În plus, Manuela Hărăbor a recunoscut că mai are momente când ”clachează”, când nu mai are suficientă putere. Însă, de fiecare dată când se simte slabă, își spune că ”acel puţin înseamnă să te ridici şi să o iei de la capăt”.

Manuela Hărăbor a precizat că nu se consideră un erou, deși își îngrijește singură fiul bolnav de autism. Ea a precizat că există multe cazuri mult mai dificile decât al ei, ale unor oameni necunoscuți. Ea păstrează în gând că Dumnezeu i-a dat și puterea de a rezista.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...