Bărăganul, cu farmecul său aparte, ascunde diferite „comori” istorice. Acesta este și cazul satului Marsilieni, sat cu o denumire neobișnuită în categoria numelor românești. Aflat pe malul Ialomiței, în Bărăganul profund, satul Marsilieni, parte a comunei Albești, are o poveste demnă de a fi cunoscută.
Denumirea satului vine de la Sultana Marsil, o mare proprietară de moșii, descendentă a două familii boierești, o femeie aprigă, dar plină de dorința de a-i ajuta pe ceilalți, fiind o mare filantroapă.
„Sultana Marsil a rămas în conştiinţa epocii ca o persoană cu suflet mare, darnică şi care nu refuza pe nimeni. Ea fost soacra lui Carol Davila, celebrul medic francez, fondatorul Societăţii de Ştiinţe Medicale din România.
Fiică a paharnicului Constantin Al.Colceag şi a Mariei Câmpineanu, descendentă aşadar din două însemnate familii boiereşti muntene, Sultana a fost căsătorită cu francezul Alphonse Constant De Marcilly (Marsil), medic de profesie, iar una dintre fiicele ei, Maria, a fost măritată cu generalul doctor Carol Davila, sfârşind tânără, la doar 24 de ani, în urma unor complicaţii la o naştere.”, arată adevărul.ro.
Încă din timpul căsătoriei cu Maria, fiica Sultanei Marsil, medicul Carol Davila aduna copii orfani într-o clădire ce aparţinea soacrei sale. „Cel anteiu care a început să adune copii găsiţi şi orfani a fost Dr. Davila, care a fost ca director şi supraveghetor până la moartea sa.
Primul local al Asilului unde s-au adunat copii a fost mai întâiu în casele soacrei sele Sultana Marsil asta-di proprietatea Eforiei spitalelor civile de lângă Primăria Capitalei”. Scrie G.M. Ionescu într-o lucrare a sa.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]Documentele istorice arată faptul că satul Marsilieni are o istorie veche, ce datează de mai bine de o jumătate de mileniu, prima sa atestare datând din jurul anului 1504. La început, în timpuri medievale, locul purta numele de Dâlga, care în slavonă înseamnă „lung”. Deci, Satul Lung!
Un timp satul a fost al lui Mihai Viteazul, cumpărat de domnitor de la megieșii locali, apoi dăruit de Simion Movilă și întărit de voievodul Radu Șerban la anul 1609. A primit numele de Marsilieni în anul 1850, atunci când Sultana Marsil a cumpărat moșia pe care era așezat satul.