După ce, marți, guvernul de la Kiev a prezentat garanțiile de securitate pe care le consideră necesare pentru Ucraina odată ce războiul cu Rusia se va fi încheiat. Fostul președinte de la Kremlin, Dmitri Medvedev, a reacționat dur respingând propunerile Kievului și amenințând că acestea vor duce la declanșarea unui „al Treilea Război Mondial”.
Documentul a fost prezentat de copreședinții grupului de lucru privind garanțiile internaționale de securitate, șeful biroului prezidențial Andrei Yermak și fostul secretar general al NATO Anders Fogh Rasmussen.
Potrivit documentului, printre cei care au participat la elaborarea acestuia se numără experți occidentali, inclusiv foști și actuali politicieni și oameni de știință. În pofida propunerilor anterioare, documentul nu prevede nici statutul de neutralitate al Kievului, nici participarea Rusiei ca garant al securității, citează TASS.
În continuare sunt prezentate principalele garanții:
– Se sugerează semnarea unui document de securitate obligatoriu, Pactul de securitate de la Kiev, între Ucraina și națiunile garante. O alternativă este un set de acorduri bilaterale.
– Printre semnatari se vor număra Statele Unite, Australia, Regatul Unit, Germania, Italia, Canada, Polonia, Turcia, Franța, țări din Europa de Nord, Centrală și de Sud și statele baltice. Rusia nu este menționată printre posibilii participanți.
„Garanțiile de securitate vor fi pozitive, ele stabilesc o serie de angajamente asumate de un grup de garanți, împreună cu Ucraina. Acestea trebuie să fie obligatorii, pe baza unor acorduri bilaterale, dar reunite într-un document de parteneriat strategic comun – numit Pactul de securitate de la Kiev. Pactul va reuni un grup de bază de țări aliate împreună cu Ucraina. Acesta ar putea include SUA, Marea Britanie, Canada, Polonia, Italia, Germania, Franța, Australia, Turcia și țările nordice, baltice, din Europa Centrală și de Est”, se arată în document.
– „Cadrul de garanții poate fi completat de acorduri suplimentare”, de exemplu, privind furnizarea de sisteme de apărare antiaeriană și antirachetă către Ucraina și privind securitatea regională în Marea Neagră.
– Aceste acorduri nu constrâng aspirația Ucrainei de a adera la NATO și la UE.
„Aspirația Ucrainei de a adera la NATO și de a beneficia de acordurile sale de apărare reciprocă este protejată în Constituția sa. Această aspirație este decizia suverană a Ucrainei. Atât aderarea la NATO, cât și la UE vor consolida semnificativ securitatea Ucrainei pe termen lung”, se mai specifică în respectivul document.
Kievul nu va primi nicio „garanție de securitate”, în special pentru că proiectul său este, în esență, un „prolog” la cel de-al treilea război mondial, consideră vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, scrie TASS.
„Camarila de la Kiev a dat naștere unui proiect de „garanții de securitate”, care sunt în esență un prolog la un al treilea război mondial. Bineînțeles, nimeni nu va oferi ‘garanții’ naziștilor ucraineni”, a scris el marți pe canalul său Telegram.
El consideră că acordul propus de Kiev echivalează cu „aplicarea articolului 5 al Pactului Nord-Atlantic în Ucraina”. Acest articol se referă la apărarea colectivă ca principiu central al tratatului fondator al NATO. Apărarea colectivă înseamnă că un atac asupra unuia dintre membrii alianței este considerat ca un atac asupra tuturor membrilor.
Medvedev consideră că dușmanii înverșunați ai Rusiei – „șefii occidentali de diferite grade” cărora li se adresează „acest apel isteric” (proiectul de pact de securitate al Kievului, făcut public mai devreme marți – TASS) ar trebui să înțeleagă un lucru. „Acesta se referă direct la războiul hibrid al NATO cu Rusia. Dacă aceste jumătăți de măsură merg mai departe cu pomparea galopantă a celor mai periculoase tipuri de arme către regimul de la Kiev, atunci, mai devreme sau mai târziu, campania militară va atinge un alt nivel”, a avertizat el.
Această campanie, a subliniat Medvedev, nu va avea granițe vizibile, în timp ce acțiunile părților vor deveni potențial imprevizibile.
„Campania își va urma propriul scenariu militar, implicând tot mai mulți participanți noi. Așa a fost întotdeauna”, a conchis Medvedev.