Povestea fascinantă a celui mai mare diamant găsit vreodată: avea greutatea unei mingi de baschet

Gabriel Peneș, Radu Constantin 30.05.2023, 17:12
Povestea fascinantă a celui mai mare diamant găsit vreodată: avea greutatea unei mingi de baschet

Cel mai mare diamant din lume a fost descoperit acum aproape 120 de ani, într-o mină din Africa de Sud. Piatra prețioasă brută avea 3.106 carate și cântărea 621 de grame, cam cât o minge de baschet. Din bucata brută au fost tăiate unele dintre cele mai faimoase diamante din lume, unele putând fi admirate, luna acesta, la ceremonia de încoronare a Regelui Charles al III-lea al Marii Britanii.

Povestea fascinantă a celui mai mare diamant găsit vreodată

Povestea diamantelor este, în general, o poveste despre bogăție și lux, adesea și despre regalitate. Dar și ele au o ierahie în care există unul mai „răsărit” decât celelalte.

Astfel, cel mai mare diamant descoperit vreodată este așa-numitul „diamant Cullinan”. El a fost găsit în ianuarie 1905 de către inspectorul unei mine de lângă Pretoria, în Africa de Sud, Frederick Wells și a primit numele proprietarului minei, Thomas Cullinan.

Doi ani mai târziu, el a fost oferit de guvernul colonial al țării africane drept cadou pentru ziua de naștere a regelui Eduard al VII-lea, fiul cel mare și urmașul reginei Victoria a Marii Britanii.

Transportul diamantului nu a fost unul simplu, cei responsabili de acest lucru fiind nevoiți să plaseze un diamant fals pe un vapor, pentru a-i atrage pe potențialii hoți, în timp ce originalul a fost expediat printr-un simplu colet poștal securizat.

Pietrele rezultate din tăierea diamantului brut, printre care se află și diamantul Cullinan I, cel în formă de pară
Pietrele rezultate din tăierea diamantului brut, cel mai mare dintre ele fiind diamantul Cullinan I

Avea greutatea unei mingi de baschet

Odată ajuns la Londra, regele a comandat „spargerea” și fațetarea diamantului brut în mai multe bucăți mai mici. Pentru acest lucru, a fost trimis la specialiștii bijutieri din Amsterdam, unde a fost tăiat în două pietre principale, şapte pietre preţioase şi 96 de briliante.

Cel mai mare diamant rezultat după această operațiune a fost diamantul cunoscut sub numele de Cullinan I, pe care regele l-a botezat „Marea Stea a Africii” și care este, la rândul său, cel mai mare diamant șlefuit din lume.

Acesta are 530,2 carate și cântărește 106 grame și a fost montat în mânerul sceptrului Casei Regale Britanice. A putut fi admirat în timpul ceremoniei de încoronare a regelui Charles al III-lea, din 6 mai, anul acesta.

Un alt diamant mai mic tăiat din nestemata brută, denumit Cullinan II – sau „Mica Stea a Africii” – a fost încrustat, la ordinul regelui George al V-lea, în Coroana Imperială de Stat purtată de monarhii britanici cu ocazia unor ceremonii, păstrată, alături de sceptru, în Turnul Londrei.

Povestea fascinantă a celui mai mare diamant găsit vreodată: avea greutatea unei mingi de baschet
Diamantele Cullinan I și Cullinan II sunt încrustate în mânerul sceptrului, respectiv în Coroana Imperială de Stat, purtate la ceremonii de monarhii britanici

Unde e montat diamantul Cullinan I

Ulterior, au mai fost tăiate bucăți din diamantul original pentru ce au fost încrustate pe diferite obiecte folosite de membrii importanți din Casa Regală Britanică. Astfel, bijuteriile Cullinan III, IV si IV, V, VI, VII au fost montate în coroana reginei Maria (soția regelui George al V-lea) sau pe alte însemne ale Casei Regale.

Interesant este faptul că există un diamant un pic mai mare decât diamantul Cullinan I. Este vorba de un diamant negru, denumit Enigma, care are 555,55 de carate și o greutate de 111 grame ce a fost vândut cu 4,3 milioane de dolari la o licitație de anul trecut, conform BBC.

Totuși, experții nu-l includ în categoria pietrelor prețioase, diamantul fiind, cel mai probabil, format în urma coliziunii unui asteroid cu Pământul, având o vechime estimată la 1 miliard de ani. Astfel, tot diamantul Cullinan I iese în câștig, valoarea sa fiind estimată la peste 2 miliarde de euro.

 

 

 

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriel Peneș
- Născut în 1966, absolvent de Istorie, lucrez în presă din 1996       -    Redactor, playtech.ro, 23.06.2021 -       -     Redactor, playsport.ro, 16.01. 2021 - 03.06....