SPECIAL

Miliardari filantropici. Dovezi de empatie, altruism dedicate celor pentru care destinul a lovit, pedepsind nemilos

Dan Mlădinoiu 13.09.2021, 13:00
Miliardari filantropici. Dovezi de empatie, altruism dedicate celor pentru care destinul a lovit, pedepsind nemilos

Inegalitatea veniturilor, discrepanța uneori imensă dintre oameni foarte bogați și semenii lor, care, efectiv, trăiesc de pe o zi pe alta a fost și rămâne un subiect major de discuții, controverse, cauzalități cu impact global. Diferența uriașă dintre conturile opulente ale unor “chiriași” ai planetei și cei striviți de pauperitate este un subiect deschis, mereu actual pe orice meridian. Bunăoară, la Forumul Economic Mondial desfășurat recent la Davos, în Elveția, s-au reunit donatori miliardari, șefi de stat, afaceriști de talie, pentru a căuta resorturi și căi practice în scopul diminuării uriașului ecart ce diferențiază două lumi.

În ultimii ani, unele dintre cele mai mari averi din lume și-au mărit sumele de donații, dar multe dintre ele își susțin propriile fundații, mai degrabă decât finanțarea organizațiilor nonprofit. Foarte des, aceste fundații distribuie doar 5% din fondurile lor în fiecare an.

Pentru a determina cine dintre cei mai bogați din lume a contribuit cu cei mai mulți bani în organizații non-profit, mai degrabă decât propria fundație caritabilă, Forbes a colaborat cu SHOOK Research pentru a oferi date despre cei mai mari filantropi americani.
Miliardari filantropici. Dovezi de empatie, altruism dedicate celor pentru care destinul a lovit, pedepsind nemilos

Bill Gates

A donat peste 30 de miliarde de dolari pentru a atenua efectele unora dintre nenumăratele afecțiuni medicale ale lumii. Miliardarul nonagenar, Warren E. Buffet, a adăugat o sumă identică. Totalul combinat al megabogaților depășește dimensiunea bugetului celei mai mari provincii canadiene – Quebec – ce deține o populație de aproape opt milioane de locuitori.

Gates, un veșnic nelipsit al celebrului top Forbes, unde sunt incluși cei mai avuți oameni de pe mapamond, locuiește într-o proprietate de 100 de milioane de dolari, lângă Seattle (Washington).

El deține Leicester Codex, singurul document al lui Leonardo da Vinci care se află încă într-o colecție privată.

Miliardari filantropici
Bill Gates

Guy Laliberté

Cu avionul său privat, cu zeci de angajați în serviciul său personal și cu un salariu estimat la un milion de dolari pe săptămână, ca să nu mai vorbim de dividendele plătite din buzunar de sute de milioane, se distinge ca o personalitate dispusă să ajute omenirea.

Zell Kavinsky

Profesorul de etică al Universității Princeton, Peter Singer, se ocupă în prestigiosul New York Times de cazul Zell Kavinsky, un patron care a finanțat spitale cu suma de 45 de milioane de dolari, păstrându-și doar modesta casă din Philadelphia.

Acesta declara că cel mai dificil lucru nu este să scapi de primele 45 de milioane, ci de ultimii 10.000 de dolari.

Richard Branson

Este un alt magnat generos ce a oferit trei miliarde de euro pentru sectorul energiei regenerabile, potrivit The Wall Street Journal.

Miliardari filantropici.
Richard Branson

Jeff Bezos

S-a dovedit un om dispus să pună umărul la beneficiile aduse umanității, donând 200 de milioane de euro prin programul Feed America, echivalentul Asociației de caritate fondată în Franța, în 1901, pe numele ei Restos du Coeur (Restaurantele Inimii).

Cu toate că acest lucru nu înseamnă mare lucru în comparație cu cei 30 de miliarde de euro pe care i-a câștigat în timpul pandemiei de Covid-19.

Jeremy Grantham

Confruntați cu criza climatică, mulți miliardari sunt dedicați mediului. La fel ca legendara “capitală” a banului mondial, Wall Street. El a declarat că dorește să dedice 98% din averea sa pentru conservarea mediului.

Michael Bloomberg

Marele avocat al climatului Planetei Albastre, Michael Bloomberg, s-a angajat chiar în cursa pentru președinția Statelor Unite, unul dintre scopurile declarate fiind cel pentru a depăși actuala criză a încălzirii globale.

Înainte de a-și anunța candidatura împotriva lui Joe Biden, fostul primar din New York a promis mai mult de 560 de milioane de dolari pentru acest deziderat. Mai mult, chiar a cumpărat cuvântul „climă” de pe Google AdWords.

Michael Bloomberg
Michael Bloomberg

Actele de caritatea ale vedetelor

Modelul pentru toate vedetele a fost unul aparte în ultimele decenii. El aparține celebrilor actori Paul Newman și soției sale, Joanne Woodward. Cuplul își dedica jumătate din timp afacerilor culinare, unei tabere pentru copii condamnați de boală și unei fundații pentru abuzul de droguri.

Singurul fiu al artiștilor a murit din cauza unei supradoze în 1978. Familia Newman a donat peste 100 de milioane de dolari către o multitudine de cauze nobile. Observatorii americani au încercat să coreleze darurile cuplului Newman-Woodward cu opiniile lor puternice de stânga.

Aceste vedete ale vechii nobilimi de la Hollywood nu își petreceau timpul lăudându-se cu beneficiile lor, spre deosebire de Madonna și Angelina Jolie, care par să-și fi făcut un mod de promovare ale propriilor afaceri.

Motive pentru care miliardarii au fost filantropici

Ajungem astfel la motivul motivelor. „În trecut, caritatea se baza pe motive religioase”, spune amintitul profesor Singer. Acum, acțiunea umanitară depinde din ce în ce mai mult de principiile etice seculare.

Bill Gates întruchipează perfect această schimbare: a spus deja că are multe alte lucruri interesante de făcut duminica dimineața decât să meargă la masă. În această zonă, seamănă mult cu liberul gânditor Andrew Carnegie, care și-a donat moștenirea de 350 de milioane de dolari și a construit peste 2.500 de biblioteci în Statele Unite.

„Judecarea moralității unui gest caritabil nu este niciodată ușoară și adăugarea unui element de celebritate nu face decât să complice judecata”, a rezumat recent, vorbind despre actele filantropice ale vedetelor, The Wall Street Journal, a cărui lectură este rugăciunea de dimineață a oricărui miliardar care se respectă.

„Bogații generației Rockefeller au angajat oameni de relații publice, astfel încât numele lor să nu apară în ziare, în timp ce super-bogații de astăzi tind să le folosească pentru a-și găsi drumul optim în jurul unor profituri cu multe zerouri”.

Cei mai cinici și pragmatici vor evidenția avantajele fiscale și tentația posterității. Specialistul în etică menționat a răspuns în cele din urmă citându-l pe Kant:

„Pentru ca voința să fie morală, trebuie să se determine pe sine și să nu caute să realizeze un obiect care îi este exterior, interesul, plăcerea sau fericirea. Libertatea este condiția inevitabilă a actului cu adevărat de suflet curat. Donatorul, atât cel mic, cât și cel mare, acționează dintr-un instinct fratern fără a se supune pasiunilor proprii” (surse: Washington Post, The New York Times)

Urmăriți Impact.ro și pe