Povestea Domeniului Manasia, o bijuterie arhitectonică. Cum arată conacul aflat la doar câţiva kilometri de Bucureşti

Daniela Alexandru 01.08.2021, 22:52

O bijuterie arhitectonică din județul Ialomița este principalul punct de atracție turistică din Bărăgan. Reabilitat în întregime și readus la viață locul care găzduiește Domeniul Manasia este acum un centru cultural de mare importanță, la numai 60 de kilometri de București. Monumentul de importanță națională clasa A a fost transformat în centru de evenimente și poate fi vizitat cu o rezervare făcută în prealabil.

Povestea Domeniului Manasia, o bijuterie arhitectonică

Povestea Domeniului Manasia își începe povestea undeva pe la anul 1650. După această perioadă, undeva pe la 1775, moșia denumită, în acele vremuri, Uluiţi-Manasia, este cumpărată şi îngrijită de către domnitorul Alexandru Vodă Ipsilanti. La mai puțin de o sută de ani distanță moșia este vândută Principelui Efrem Obrenovici. Aici se desfășoară bucăți din povestea de iubire dintre Alexandru Ioan Cuza și Maria Obrenovici, nora principelui Efrem. Maria, amanta domnitorului, devine și mamă a doi dintre copiii acestuia Alexandru și Dimitrie, care vor fi crescuți de doamna Elena Cuza.

Mai târziu moștenitorii lui Efrem vând domeniul familiei fostului ministru de externe al Bulgariei Ion Hagianoff, exilat în România, care va locui aici împreună cu soţia, franţuzoaica Marie-Claire Hagianoff şi cu fiul lor, Nicolae. Aceștia sunt cei care construiesc conacul impresionanat, în stil eclectic cu elemente de Art Nouveau. Ion Hagianoff este cel care îmbogățește domeniul Manasia cu o fabrică de cărămizi și cu o cramă construită din cărămizile produse de fabrica sa.

Povestea Domeniului Manasia, o bijuterie arhitectonică
Domeniul Manasia, o locație impresionantă, la câțiva kilometri de București

Cocoșul de pe case, simbol creat de Hagianoff și Koska

După moartea lui Ion Hagianoff, afacerea este preluată de fiul acestuia, Nicolae, care se va asocia cu Ferdinand Koska, proprietarul unei fabrici similare din Bucureşti. În anul 1935 se creează societatea pe acţiuni sub denumirea Fabrica de Cărămizi şi Ţigle Nicolae Hagianoff & Ferdinand Koska SA, iar în anul 1938 încep să producă diverse ornamente pentru casele ţărăneşti, printre care şi renumitul cocoş care se amplasează până în zilele noastre pe acoperişuri, care devine şi un simbol important al fabricii.

Revenind la Conacul Manasia, acesta a fost, de-a lungul vremii, grădiniță cu program prelungit și un IAS. După 1990 clădirea intră într-un con de umbră, fiind lăsată să se degradeze. Abia în 2006 începe o nouă viață pentru Conacul Manasia, care este preluat de Ariadna Löwendal Dănilă, fiica actriţei Irina Dall (Löwendal) şi nepoata marelui artist George Löwendal care cumpără domeniul şi îl restaurează treptat cu ajutorul unei echipe de profesionişti formată din arhitecti, constructori, designeri şi scenografi condusă de soţul său, restauratorul Dorin Dănilă.

[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]

Ariadna Löwendal Dănilă creionează designul şi decorează fiecare cameră a conacului cu piese de mobilier şi accesorii elegante, fiecare cu povestea sa, cumpărate din cele mai bune magazine de antichităti din România şi străinătate, totul pentru a reda gloria şi eleganţa de odinioară, potrivit adevărul.ro. Și autoritățile se bucură de faptul că această bijuterie arhitectonică, simbol al județului Ialomița, a fost restaurată și este inclusă în circuitul turistic, mai ales că în acest moment în Bărăgan sunt foarte multe astfel de conace, cu povești și istorii impresionante, care sunt lăsate în paragină.

Urmăriți Impact.ro și pe