EXCLUSIV

Potențialul real de producere a energiei în România. Ionuț Purică: „Este o chestie care nu dovedește decât o totală lipsă de înțelegere a situației în care se găsim”

Gabriela del Pupo 12.12.2022, 12:55
Potențialul real de producere a energiei în România. Ionuț Purică: „Este o chestie care nu dovedește decât o totală lipsă de înțelegere a situației în care se găsim”

Anul acesta România a reușit să își asigure necesarul de energie pentru a trece sezonul de iarnă, și doar într-un scenariu extrem va fi nevoită să apeleze la importuri, care se vor face la prețuri foarte ridicate. Încă de la începutul războiului din Ucraina s-a pus problema independenței energetice a țării noastre și din fericire, România nu s-a situat în topul țărilor dependente într-o mare măsură de gazul rusesc. Cu toate acestea, la capitolul investiții sau exploatarea anumitor resurse, avem proiecte întârziate sau chiar blocate și se pare că suntem ultimii care să ne adaptăm la situația de criză. Impact.ro a stat de vorbă cu profesorul Ionuț Purică, expert în energie, care a detaliat pentru cititorii noștri care sunt ariile unde acțiunea din partea statului ar trebui urgentată.

„Francezii accelerează construcția de reactor, nemții au redeschis o mină de lihnit”

Programele prin care Uniunea Europeană a gândit o tranziție către energie verde au fost amânate în ultimul an de majoritatea țărilor care erau dependente într-o mare măsură de gazul rusesc. Chiar dacă în Franța nu se mai făcuseră investiții pentru retehnologizarea reactoarelor nucleare, s-a revenit la această modalitate de a produce energie și se fac eforturi pentru recuperarea reactoarelor. În Germania, s-a revenit la energia pe cărbune în actuala situație în timp ce în România se discută despre respectarea termenilor conveniți înainte de criza prețurilor din energie, și se votează în Parlament, închiderea minelor de cărbune.

„Metaforic vorbind, eu văd chestiunea aceasta sub forma următoarei povestiri, avem de mers dintr-un loc în altul și pe drumul respectiv este un pod care trece peste un râu mare. Ne-am angajat să ajungem la punctul de sosire, dar dacă în momentul în care ajungi la podul acela constați că e dărâmat, intri în apă cu totul și nu cauți un drum alternativ …Dacă noi constatăm că toată strategia de Fit for 55 și Green Deal șamd, nu mai sunt acum pe primul loc, ci securitatea energetică, continuăm să oprim cărbunii pe criterii absolut absurde?

În Germania se opresc centralele nucleare? Vedem că nu, mai au trei pe care le țin în funcțiune, francezii accelerează construcția de reactor și reabilitarea de reactor nuclear, nemții au redeschis o mină de lihnit. Mi se pare clar că a continua să oprim centralele noastre pe cărbune subminând, diminuând sau chiar sabotând securitatea sistemului energetic, este o chestie care nu dovedește decât o totală lipsă de înțelegere a situației în care se găsim.”, spune Ionuț Purică.

„De ce statul nu este bun? Este o chestiune de oameni și de competențe”

Profesorul a mai precizat că statul este în primul rând responsabil pentru investițiile din domeniul securității energetice și că nu trebuie să se aștepte ca privații să salveze situația, mai ales în contextul actual. Unele dintre cele mai valoroase resurse sunt însă ignorate de stat și companiile private nu sunt încurajate de stat, printr-o legislație adecvată, să vină în România.

„De ce statul nu este bun? Este o chestiune de oameni și de competențe, mi se pare absolut normal în momentul în care recunoști că ești într-un război economic să te comporți ca în situație de război. Nu ca într-o situație de pace în care piața rezolvă tot, cum am fost învățați în ultimii 77 de ani, din 1945 și până acum. Trebuie reconstruită piața de energie, așa cum UE s-a trezit, cam târziu, după un an de zile de manipulare de către ruși, trebuie să înțelegi că trebuie să dai drumul la toate resursele potențiale pe care le ai.

Vorbeam de gaze de șist la un moment dat, avem, vorbeam de zăcământ de gaz pe lângă Buzău, trebuie pus în exploatare, offshore-ul românesc, interconectorul Grecia-Bulgaria-România, toate trebuie accelerate. Evident prețul adus la nivelul la care să nu mai producă inflație și creșteri de prețuri în economie, la alimente, transport etc. Dacă nu luăm măsurile acestea pur și simplu ne plângem degeaba, este povestea cu drobul de sare.”, mai spune expertul.

Bugetul pe anul viitor, așa cum a fost prezentat de către Ministerul Finanțelor prevede investiții de peste 100 de miliarde de lei în sectorul energetic. Acesta a mai punctat însă că o investiție este un proiect care presupune o serie de contracte de la proiectare, până la procesare și rafinării și nu este un obiectiv ușor de realizat.

„Trebuie să ne apucăm să facem proiecte de structură, coerente, care să atragă investitorii și care să fie și în avantajul nostru, să creeze locuri de muncă aici, redevențe dacă este cazul, taxe. Dacă nu pregătim oamenii aceștia, iar o să ne plângem că nu avem bani când primim zeci de miliarde de la UE, și problema pe care o aveam eu ca Project Manager era cheltuirea banilor.

Nu știm să cheltuim banii, unde este diagrama Gantt (care ilustrează activitățile dintr-un proiect n.r) pe drumul critic pe care să cheltuiești banii. Ca să faci o licitație, începi cu o legislație care îți permite să stai doi ani de zile pe contestații, în loc să faci treaba, dau doar un exemplu. Revin la oameni competenți, când te dor dinții te duci la dentist, nu la cizmar, că și ală are clește și poate să ți-i scoată, nu?”, concluzionează Ionuț Purică.

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriela del Pupo
Pentru Gabriela del Pupo presa nu a fost prima alegere. Absolventă a Universității "Babeș-Bolyai" din Cluj, a lucrat mai bine de 10 ani în domeniul artelor spectacolului. Pasiunea pentru știri...