Potrivit datelor Eurostat, în luna septembrie, România s-a situat pe primul loc în Uniunea Europeană (UE) în funcție de evoluția lucrărilor de construcții, atât în ritm anual, cât și în ritm lunar.
Astfel, lucrările de construcții au crescut cu 0,2% în UE și cu 0,1% în zona euro în luna septembrie 2022 comparativ cu luna august 2022.
Volumul lucrărilor de construcții din România a crescut, în septembrie, cu 26,2% față de perioada echivalentă a anului precedent.
În rândul statelor membre UE, cele mai importante creşteri au fost înregistrate în România (3,2%), Suedia (2,8%) şi Ungaria (2,2%). În cazul României, creşterea de 3,2% din luna septembrie vine după un avans de 2,5% în luna august.
După România, cea mai mare creștere a avut-o, la mică distanță, Slovenia (26,1%).
În zona euro, lucrările de construcții au crescut cu 1% față de septembrie 2021, iar în UE, cu 1,4%. În ritm lunar, activitatea din construcții pe piața locală a crescut cu 3,2%. Ritmul de creștere la nivel UE a fost de 0,2%, iar în zona euro, de 0,1%. Analiza Eurostat este ajustată în funcție de factorii sezonieri.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]Conform datelor prezentate anterior de Institutul Național de Statistică (INS), în România, în luna septembrie 2022 volumul lucrărilor de construcții a crescut față de luna august 2022 ca serie brută cu 8,2%, iar ca serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate cu 3,3%.
Față de luna septembrie a anului trecut, volumul lucrărilor de construcții a crescut, ca serie brută, cu 26,4%. Ca serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate, volumul lucrărilor de construcții a crescut, pe total, cu 27,2%.
Cu toate acestea, trebuie să reamintim că prețul materialelor de construcții a crescut simțitor iar inflația în România a fost, în luna octombrie, de 13,5%.
Drept urmare, prețul locuințelor continuă să crească și nu pare că se va opri. Este atât un efect al creșterii inflației, care a provocat creșterea prețurilor materialelor de construcție, cât și lipsa forței de muncă în acest domeniu.