Postul Adormirii Maicii Domnului 2023. Pe ce dată începe și cât durează?

Emanuela Pană 23.07.2023, 13:05
Postul Adormirii Maicii Domnului 2023. Pe ce dată începe și cât durează?

În fiecare an, pe data de 15 august Biserica Ortodoxă o prăznuiește pe Sfânta Maria Mare.  Pentru a întâmpina cum se cuvine această sărbătoare, credincioșii țin post. Este vorba despre Postul Adormirii Maicii Domnului 2023, unul dintre cele mai importante din cursul anului bisericesc. Află când începe și ce este interzis să faci în această perioadă.  

Când începe postul Adormirii Maicii Domnului 2023?

Luna august este încărcată de evenimente și sărbători religioase, iar două dintre cele mai importante sunt Schimbarea la față și Adormirea Maicii Domnului. Cea din urmă, denumită popular și Sfânta Maria Mare, are o dată fixă, astfel că pică în fiecare an pe 15 august.  

Înainte de praznic, credincioșii țin o perioadă de post. Astfel, timp de două săptămâni credincioșii nu au voie să mănânce de dulce și nu au voie să păcătuiască cu vorba sau cu fapta. Postul Adormirii Maicii Domnului 2023 începe pe data de 1 august și durează până în ziua dedicată Sfintei Marii (15 august).  

Înainte de post, pe 31 iulie, are loc Lăsata Secului, care marchează ultima zi în care se mai poate mânca de dulce, mai exact produse de origine animală: carne, ouă, lapte și brânză. Potrivit unui obicei străvechi, în această zi se organizează mese mari și se cheamă rudele și prietenii pentru a petrece împreună.  

Postul Adormirii Maicii Domnului 2023 are și câteva zile cu dezlegare la pește. De asemenea, potrivit Bisericii Ortodoxe, în zilele de marți și joi credincioșii trebuie să consume legume fierte, fără untdelemn, iar sâmbăta și duminica este dezlegare la untdelemn și vin.  

Citește și: Lăsata secului pentru postul Adormirii Maicii Domnului. Ce este interzis să faci pe 31 iulie?

Ce este interzis să faci în această perioadă?  

Prin intermediul postului, credincioșii pot întâmpina cum se cuvine praznicul Adormirii Maicii Domnului, cea mai veche sărbătoare închinată Sfintei Fecioare Maria. Postul Adormirii Maicii Domnului începe în fiecare an la aceeași dată și durează două săptămâni.  

Pe toată durata lui, credincioșii care aleg această cale se vor abține de la consumul de carne, lactate și ouă. Pe lângă regulile alimentare, credincioșii trebuie să respecte mai multe lucruri, cum ar fi: să nu păcătuiască, să nu lase tentația să le influențeze deciziile, să fie mai buni și mai milostivi cu cei din jur, etc. 

Iată ce este interzis să faci în postul Adormirii Maicii Domnului 2023: 

  • În perioada 1-15 august nu trebuie să te cerți sau să porți dușmănie; 
  • În postul Sfintei Marii nu este bine să poftești la o mâncare cu ingrediente ”de dulce”. Se zice că este mai păcat să poftești decât să guști; 
  • Nu ai voie să consumi produse de origine animală, precum: ouă, carne sau lactate de orice fel; 
  • În postul Adormirii Maicii Domnului 2023 nu este bine să uiți de rugăciune; 
  • Nu este bine să dai de pomană mâncare care conține ouă, lactate sau carne; 
  • Nu ai voie să te lauzi cu faptele tale de milostenie și nici să ceri recompensă pentru ele.  

Vezi și: Adormirea Maicii Domnului. Tradiții și obiceiuri pentru această zi de 15 august

Rugăciunea care se rostește în postul Adormirii Maicii Domnului 2023 

În postul Adormirii Maicii Domnului 2023 oamenii trebuie să se apropie de Dumnezeu prin intermediul rugăciunii. De regulă, credincioșii se roagă constant pe toată perioada postului, apelând la Acatistul şi Paraclisul Maicii Domnului, despre care se spune că are o putere vindecătoare. 

Postul Adormirii Maicii Domnului 2023
Rugaciunea care se rosteste in postul Adormirii Maicii Domnului

Îți redăm în continuare rugăciunea puternică pe care ar fi bine să o rostești în timpul postului Sfintei Marii: 

”După Sfânta Adormire a Ta şi după minunata primire cerească care Ţi S-a făcut, ai primit un loc în Sfânta Împărăţie, un Sobor minunat al Tău, un loc pe Pământ unde se Preaslăveşte Numele Tău, precum şi darul de a-i vindeca pe cei care cu dragoste la Tine se roagă neîncetat: 

Vindecă-ne pe noi Preacurată Fecioară şi Maica Domnului nostru Iisus Hristos! Binecuvântarea Domnului Savaot a fost mare peste Tine, Maică Preacurată, dându-Ţi-se daruri multe şi foarte mari. Puterea, Iubirea şi Mila Ta s-au văzut de-a lungul veacurilor, iar noi Te rugăm Măicuţă aşa: 

Vindecă-ne Maică, Împărăteasă a Cerului şi a Pământului! Vindecă-ne Maică Ocrotitoare şi Apărătoare a creştinilor! Vindecă-ne Maică Preamilostivă şi Grabnic Ajutătoare! Vindecă-ne Maică a Ajutorului Dumnezeiesc, nădejdea noastră! 

Vindecă-ne Maică Preacurată şi de Dumnezeu Binecuvântată! Vindecă-ne Maică Născătoare de Dumnezeu, Fecioară Preacurată! Vindecă-ne Maică Preasfântă, Multiubitoare şi în credinţă întăritoare! Vindecă-ne Maică Prealuminată, Preaputernică şi de rău Izbăvitoare! 

Vindecă-ne pe noi Preacurată Fecioară şi Maica Domnului nostru Iisus Hristos! Toţi cei care Te iubesc şi cu evlavie Ţi se roagă fierbinte spre a fi vindecaţi, primesc al Tău ajutor, Preacurată şi mulţumindu-Ţi pentru ajutor Îi cântă Lui Dumnezeu: Aliluia! Aliluia! Aliluia!”. 

Urmăriți Impact.ro și pe
Emanuela Pană
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, Emanuela Pană s-a alăturat echipei Impact în anul 2020, din dorința de a fi...