Portugalia luptă împotriva incendiilor violente cu peste 3.000 de pompieri. Cel puțin 29 de persoane au fost rănite

Elena Avramescu 11.07.2022, 06:56
Portugalia luptă împotriva incendiilor violente cu peste 3.000 de pompieri. Cel puțin 29 de persoane au fost rănite

Mai mult de 3.000 de pompieri și peste 30 de avioane s-au luptat în cursul zilei de duminică cu incendiile violente din Portugalia. Până acum, în jur de 29 de persoane au fost rănite, iar autoritățile au notat că 12 pompieri și 17 civili au avut nevoie de asistență medicală pentru a trata arsurile cauzate de incendii.

Incendii devastatoare în Portugalia

În cursul zilei de ieri, Agenția de Protecție Civilă din Portugalia a declarat că mai mult de 3.000 de pompieri luptă intens împotriva incendiilor active în mai multe zone din țară.

Prin urmare, Uniunea Europeană a decis să-ți activeze duminică programul de asistență al flotei aeriene de stingere a incendiilor, care permite astfel națiunilor membre să împartă resurse pentru a ajuta Portugalia. Un exemplu bun este Spania, care a avut parte destul de recent de mai multe incendii de vegetație, astfel că nu este de mirare faptul că a răspuns imediat prin mobilizarea a două planuri de stingere a incendiilor pe care să le trimită Portugaliei, notează comisarului UE pentru criză, Janez Lenarcic.

Vreme de mai mulți ani Portugalia a suferit incendii forestiere mari și deseori chiar tragice. De exemplu, în 2017, incendiile au ucis mai mult de 100 de oameni.

Uniunea Europeană este de părere că schimbările climatice recente sunt cele care fac continentul să se confrunte cu unul dintre cei mai grei ani ai săi pentru dezastre naturale, cum ar fi secetele și incendiile de vegetație.

Revenind puțin la Spania, un incendiu în sud-vest a determinat autoritățile să evacueze nu mai puțin de 30 de persoane din locuințe, doar ca măsură de precauție, iar în jur de 115 pompieri sprijiniți de elicoptere și avioane au fost desfășurați la incendiu în apropierea satului El Ronquillo.

În luna iunie a acestui an, un procent uriaș de 96% din Portugalia a fost clasificată ca fiind în secetă „extremă”. Tocmai de aceea, incendiile au determinat autoritățile să majoreze starea de alertă deja în vigoare, iar guvernul Portugaliei a declarat sâmbătă starea de alertă intensă, care va dura până în cursul zilei de vineri.

Portugalia lupta impotriva incendiilor violente cu peste 3.000 de pompieri
Incendii in Portugalia

„Aceasta înseamnă că putem activa automat și preventiv toate planurile de urgență și protecție civilă la toate nivelurile teritoriale. Prevenirea incendiilor este cel mai bun ajutor pe care îl putem oferi pompierilor noștri”, a declarat ministrul Administrației Interne, José Luís Carneiro, notează abcnews.com.

În cursul săptămânii trecute, incendiile au ars în mai multe zone iar în jur de 250 de noi incendii au fost raportate în zilele de vineri și sâmbătă. În acest sens, guvernul a anunțat o „stare de contingență” între 11 și 15 iulie, la nivelul stărilor de calamitate și urgență, iar prim-ministrul Portugaliei Antonio Costa a fost nevoit să-ți anuleze o călătorie planificată în Mozambic, pentru a se putea ocupa cu incendiile devastatoare.

„Ne confruntăm cu o situație aproape fără precedent din punct de vedere meteorologic”, a declarat sâmbătă Andre Fernandes, comandantul național al protecției civile, relatează Aljazeera.

În plus, premierul Antonio Costa a ținut să le spună cetățenilor să nu aprindă niciun foc în aer liber și să nu folosească utilaje agricole grele care pot provoca scântei, într-un mesaj postat pe Twitter.

Institutul portughez pentru mare și atmosferă (IPMA) a notat că va urma o creștere treptată a temperaturilor de peste 40 de grade Celsius în mai multe zone ale țării în acest weekend, astfel că Portugalia a adoptat restricții care au interzis accesul cetățenilor la pădurile considerate a fi expuse unui risc special.

Mai mult, peste 700 de militari au fost trimiși în zonă duminică, după ce incendiile au distrus aproximativ 1.500 de hectare de vegetație, a notat Autoritatea Națională pentru Protecție Civilă.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...