EXCLUSIV

„Pomana scoicii”, reţetă perfectă pentru Postul Mare. Delicatesa, inventată de preotul-bucătar de la „Chefi la Cuţite”

Iancu Andreea 14.04.2021, 19:53
„Pomana scoicii”, reţetă perfectă pentru Postul Mare. Delicatesa, inventată de preotul-bucătar de la „Chefi la Cuţite”

Preotul ortodox Florin Danu a stârnit reacții neașteptate în urma participării sale la emisiunea „Chefi la Cuțite”, de la Antena 1. Părintele i-a cucerit nu doar pe cei trei jurați, ci și publicul, care a apreciat rețeta sa. Totodată, preotul a reușit să obțină cuțitul de platină din partea chefilor și a dezvăluit o rețetă inedită, perfectă pentru Postul Mare, „Pomana scoicii”, evident, realizată după celebra pomană a porcului.

Părintele Florin Danu a inventat „Pomana scoicii”. Cum se pregătește această rețetă

La cei 37 de ani împliniți, preotul Florin Danu a decis să demonstreze că fețele bisericești pot îndruma credincioșii și în afara lăcașului de cult. Astfel, acesta și-a luat inima în dinți și s-a înscris la show-ul culinar „Chefi la cuțite”, unde și-a dezvăluit pasiunea pentru gătit. Drept recompensă pentru preparatul său din emisiune, preotul a plecat acasă cu un cuțit de platină. Acum părintele Danu ne dezvăluie în exclusivitate pentru impact.ro rețeta unui fel de mâncare inventat chiar de el, „Pomana scoicii”. Inspirat de pomana porcului, cu care românii sunt obișnuiți în preajma sărbătorii Crăciunului, reinterpretarea sa este perfectă pentru a fi servită în Postul Paștelui.

Am inventat Pomana scoicii plecând de la povestea cu Pomana porcului, din perioada Crăciunului. Pur şi simplu, folosim acelaşi ceaun. Pomana scoicii se poate realiza uşor, în mai puţin de oră, iar rezultatul final va fi spectaculos!, ne-a spus părintele Florin Danu, în exclusivitate pentru impact.ro.

Preotul Florin Danu, gătind pentru Chefi la cuțite
Preotul Florin Danu, gătind pentru Chefi la cuțite

Rețeta pentru Pomana scoicii

Părintele Florin Danu și-a dedicat viața parohiei sale din satul Lada, județul Teleorman, unde de mai bine de zece ani activează ca preot. Însă pasiunea pentru gătit l-a făcut cunoscut. Acesta a ajuns să inventeze Pomana scoicii, un preparat potrivit pentru perioada Postului Mare, ușor de gătit, dar extrem de savuros. Acesta ne-a prezentat în exclusivitate rețeta pentru felul de mâncare inventat de el. Preotul recunoaște că fructele de mare sunt ideale pentru a fi servite în această perioadă a anului, acesta apreciând supele cremă de creveți sau pastele cu fructe de mare.

Am inventat Pomana scoicii plecând de la povestea cu Pomana porcului, din perioada Crăciunului. Pur şi simplu, folosim acelaşi ceaun. Doar că, de data aceasta, materia primă nu este carnea de porc, ci scoica. Avem nevoie de cinci kilograme de scoici, pe care le punem în ceanul foarte bine spălat. Le lăsăm să fiarbă până se deschid, în funcţie şi de natura lor, dar şi de puterea focului. De obicei, 20 de minute ar trebui să fie suficiente. Adăugăm după ochi ulei de măsline, usturoi, oregano şi un pic de vin sec. De obicei, vin alb. Şi stoarcem deasupra şi vreo două lămâi. După ce scoicile au fiert şi s-au deschis scoatem în farfurii doar porţia pentru cei prezenţi la festin. Putem adăuga paste sau orez fiert, după gust, dar şi o felie de lămâie, pentru aceia dintre noi care doresc un gust mai puternic. Iar peste ele pătrunjel şi coriandru!, a descris părintele Danu modul de preparare al rețetei sale.

Gest impresionant față de cei sărmani. Preotul le-a gătit nu doar enoriașilor, ci și bătrânilor din azil

Pasiunea pentru gătit a părintelui Florin Danu a luat naștere de nevoie, după cum însuși acesta recunoaște. Pentru că a plecat de acasă pentru a studia la o vârstă fragedă, preotul a fost îndrumat de viață să desopere tainele gătitului. Însă a povestit că nu a păstrat doar pentru el bucatele preparate de-a lungul timpului, ci le-a împărțit împreună cu enoriașii din parohie și chiar cu bătrânii din azilul de care se îngrijește.

La 14 – 15 ani am plecat de acasă, mai întâi la liceu, la Turnu Măgurele, apoi la seminar. Aici avem servicii de făcut la bucătărie, prin natura locului. Aşa că, uşor-uşor, am pornit de la gătitul de supravieţuire, la cel de azi. În seminar, cred că am realizat că pot face treabă bună când am constatat că toți îmi apreciază munca, în mod sincer. Însă, acum, acasă, soţia e cea care găteşte constant. Eu doar o mai ajut. Lipsa de timp, vă spun foarte sincer, m-a îndepărtat de bucătărie. La care se adaugă şi talentul soţiei mele! Doar când îmi place să mai răsfăţ, atunci trec din nou la treabă, recunoaşte preotul Florin Danu, care are trei copii, doi băieţi şi o fată.

Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...