Polonia vrea protecție după amenințările Rusiei. Cere arme nucleare de la SUA

Beatrice Dumitru 05.10.2022, 18:03
Polonia vrea protecție după amenințările Rusiei. Cere arme nucleare de la SUA

Președintele polonez Andrzej Duda spune că a vorbit cu SUA pentru a găzdui arme nucleare pentru a contracara amenințarea tot mai mare din partea Rusiei. Vladimir Putin a sugerat în ultimele zile că escaladarea în Ucraina ar putea implica arme care nu au mai fost folosite în război din 1945.

Polonia, măsuri după amenințarea Rusiei

Polonia, unul dintre cei mai fermi susținători ai eforturilor Ucrainei de a respinge invazia rusă de șapte luni, poartă discuții separate cu o serie de țări, inclusiv SUA, despre achiziționarea de energie atomică. Politica NATO de descurajare nucleară permite țărilor membre care nu au astfel de arme să ia parte la planificarea de grup a alianței.

Cel mai mare membru NATO din Europa de Est a intensificat cheltuielile militare în urma invaziei Rusiei asupra Ucrainei, dar până acum oficialii nu au spus că au vorbit cu aliații pentru a găzdui arme nucleare ca un mijloc de descurajare. Astfel, Polonia ar intra în grupul select al țărilor care dețin astfel de arme americane pe teritoriul lor.

Polonia vrea protecție după amenințările Rusiei. Cere arme nucleare de la SUA
Rusia a ameninșat cu folosirea armelor nucleare în Ucraina.

Problema, în primul rând, este că nu avem arme nucleare. Există întotdeauna o oportunitate de a participa la programul de găzduire a armelor nucleare. I-am întrebat pe liderii americani dacă iau în calcul o astfel de posibilitate. Subiectul este deschis”, a spus președintele polonez într-un interviu pentru ziarul Gazeta Polska și preluat de Bloomberg.

Ce cuprinde programul de găzduire al armelor nucleare

Programul de găzduire al armelor nucleare poate cuprinde orice, de la oferirea de avioane de escortă sau de recunoaștere pentru o misiune nucleară sau oferirea de avioane cu dublă capacitate disponibile pentru roluri nucleare până la găzduirea efectivă a armelor nucleare ale unui aliat.

Cererea Poloniei ridică întrebări privind faptul că armele nucleare americane ar putea fi găzduite pentru prima dată de un membru NATO care s-a aflat în spatele Cortinei de Fier. Dacă Polonia ar găzdui arme nucleare, ar sfida avertismentele lui Vladimir Putin că Rusia va răspunde oricărei extinderi a capacităților militare ale NATO în fosta sa curte.

Aliați precum Germania, Belgia, Țările de Jos, Italia și Turcia găzduiesc arme nucleare americane pe teritoriul lor, potrivit Centrului pentru Controlul Armelor și Neproliferare.

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...