Polonia vrea mai multe trupe americane în Europa. Țara este dispusă să găzduiască arme nucleare

Beatrice Dumitru 03.04.2022, 16:01
Polonia vrea mai multe trupe americane în Europa. Țara este dispusă să găzduiască arme nucleare

Invaziai Rusiei din țara vecină a clătinat securitatea în Europa, iar secretarul general al NATO spunea că este responsabilitatea Alianței să se asigură că acest conflict nu se va extinde dincolo de granițele Ucrainei. În acest context, Polonia a cerut mai multe trupe americane în Europa. 80.000 de soldați din SUA se aflau pe continent înainte de declanșarea războiului.

Polonia cere mai multe trupe americane în Europa

Invadarea Ucrainei, pe care președintele Vladimir Putin a numit-o „operațiune militară specială” de ”demilitarizare și denazificare” a țării vecine, a alimentat temerile de securitate în statele de pe flancul estic al NATO. Astfel, Alianța a răspuns prin creșterea prezenței militare în regiune, anunțând luna trecută încă patru grupuri de luptă în Bulgaria, Ungaria, România și Slovacia.

Dar Polonia vrea o creștere cu 50% a numărului de trupe americane în Europa, a declarat liderul partidului de guvernământ al țării, în timp ce Varșovia cere acțiuni mai dure împotriva Moscovei din cauza conflictului din Ucraina.

Polonia vrea mai multe trupe americane în Europa. Țara este dispusă să găzduiască arme nucleare
Zeci de mii de soldați samericani se află în Europa.

Polonia ar fi mulțumită dacă americanii și-ar crește prezența în Europa de la 100.000 de soldați la 150.000 în viitor, din cauza agresivității tot mai mari a Rusiei. Dintre aceștia, 75.000 de soldați ar trebui să fie staționați pe flancul estic, adică la granița cu Rusia, 50.000 de soldați în statele baltice și Polonia”, a declarat Jaroslaw Kaczynski pentru ziarul german Welt am Sonntag și preluat de Reuters.

Polonia vrea să găzduiască arme nucleare

Oficialul de la Varșovia a mai spus că Polonia este „dispusă” să găzduiască arme nucleare americane, dar că inițiativa ar trebui să vină din partea Washingtonului. În plus, acesta a solicitat și crearea în Polonia a unui mare centru operativ al NATO, de la care să poată fi planificate şi conduse misiuni.

Practic, ar avea sens să extindem prezenţa nucleară pe flancul estic”, a apreciat Jaroslaw Kaczynski.

Luna trecută, Polonia a cerut NATO trimiterea unor trupe pentru menținerea păcii în Ucraina, însă solicitarea a fost respinsă de aliați, pentru a evita un conflict cu Rusia. „Avem responsabilitatea să ne asigurăm că acest conflict nu devine un război total între NATO și Rusia”, declara secretarul general al NATO Jens Stoltenberg.

Înainte ca trupele ruse să intre în Ucraina, pe 24 februarie, erau aproximativ 80.000 de soldați americani în Europa.

Cum se împart banii în cuplul lor?
Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...