Polonia pune piciorul în prag. Cere Germaniei despăgubirile din al Doilea Război Mondial

Mihnea Tălău 03.10.2022, 16:05
Polonia pune piciorul în prag. Cere Germaniei despăgubirile din al Doilea Război Mondial

Ministrul polonez de externe, Zbigniew Rau, a semnat o notă diplomatică adresată Germaniei cu privire la reparațiile pentru cel de-al Doilea Război Mondial, a anunțat luni, formalizând astfel cererea Poloniei de compensații înainte de o vizită a celui mai înalt diplomat al Berlinului.

Germania datorează Poloniei 1,26 trilioane de dolari

Măsura vine după ce luna trecută naționaliștii aflați la putere în Polonia au estimat că Germania datorează țării 6,2 trilioane de zloți (1,26 trilioane de dolari). Germania, cel mai mare partener comercial al Poloniei, a declarat că toate creanțele financiare legate de război au fost soluționate.

„Nota exprimă poziția ministrului polonez al afacerilor externe conform căreia părțile ar trebui să ia măsuri imediate pentru a rezolva permanent și eficient… problema consecințelor agresiunii și ocupației germane„, a declarat Rau într-o conferință de presă.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Lukasz Jasina, a declarat reporterilor că Rau va ridica problema cu omologul său german Annalena Baerbock în timpul vizitei acesteia de marți de la Varșovia.

Polonia, aproape de banii din PNRR. Comisia Europeană îndulcește tonul după revolta Varșoviei

Relații tensionate între Varșovia și Berlin

Aproximativ șase milioane de polonezi, inclusiv trei milioane de evrei polonezi, au fost uciși în timpul războiului, iar Varșovia a fost rasă de pe fața pământului în urma unei revolte din 1944, în care au murit aproximativ 200.000 de civili.

În 1953, conducătorii polonezi, pe atunci comuniști, au renunțat la toate pretențiile privind despăgubirile de război, sub presiunea Uniunii Sovietice, care dorea să elibereze Germania de Est, de asemenea satelit sovietic, de orice responsabilitate, scrie Reuters.

Naționaliștii polonezi aflați la putere, Lege și Justiție (PiS), susțin că acel acord nu este valabil deoarece Polonia nu a fost în măsură să negocieze o compensație echitabilă. De când a preluat puterea în 2015, a reînviat apelurile pentru compensații și a făcut din promovarea victimelor de război ale Poloniei un element central al apelului său la naționalism.

Poziția combativă față de Germania, folosită adesea de PiS pentru a-și mobiliza electoratul, a tensionat relațiile cu Berlinul.

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...