Polonia, aproape de banii din PNRR. Comisia Europeană îndulcește tonul după revolta Varșoviei

Mihnea Tălău 11.08.2022, 15:59
Polonia, aproape de banii din PNRR. Comisia Europeană îndulcește tonul după revolta Varșoviei

Comisia Europeană a anunțat, joi, că Polonia va primi bani din fondul de redresare al Uniunii Europene după ce va atinge etapele și obiectivele pe care guvernul polonez le-a stabilit de comun acord cu UE în mai multe luni de negocieri.

Comisia Europeană revine la sentimente mai bune

Polonia ar fi eligibilă pentru granturi în valoare de 24 de miliarde de euro şi credite de 11,5 de miliarde de euro prin mecanismul respectiv, menit să ajute economiile statelor membre să devină mai ‘verzi’ şi mai digitalizate în contextul redresării post-pandemie COVID-19.

Însă banii sunt înghețați deoarece partidul eurosceptic PiS, aflat la putere în Polonia, nu dorește să revină asupra modificărilor aduse sistemului judiciar în ultimii șapte ani, deși aceasta este una dintre condițiile stabilite de comun acord cu Comisia, transmite Reuters.

Liderii PiS au promis săptămâna aceasta că nu vor face nicio concesie și au amenințat că vor îngreuna procesul decizional al UE dacă Polonia nu va putea apela la fondul UE.

„Comisia și Polonia au discutat acest plan de luni de zile, în toate detaliile, a fost semnat de ambele părți, așa că nu există spațiu pentru neînțelegeri. Este clar că etapele și obiectivele convenite trebuie îndeplinite”, a declarat o purtătoare de cuvânt a Comisiei în cadrul unui briefing periodic.

Preşedinte Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, susținea zilele trecute că Polonia nu va primi niciun ban până nu va efectua reforme în justiţie.

Mesajele dintre von der Leyen si Pfizer, de negasit. Autoritatea de supraveghere a UE da vina pe Comisia Europeana

Guvernul conservator de la Varşovia a adoptat o poziție de forță

Guvernul conservator de la Varşovia a avertizat, marţi, dacă nu primeşte aprobarea Comisiei Europene pentru virarea fondurilor de 35 de miliarde de euro, prin Planul de Relansare şi Rezilienţă. ar putea încerca demiterea prin moţiune a preşedintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Mai mult, guvernul de la Varșovia a declarat că  își va exercita dreptul de veto pentru a bloca iniţiative ale Uniunii Europene, dacă Comisia Europeană nu va debloca fondurile destinate Poloniei din PNRR.

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...