Polițistul Derek Chauvin, condamnat la închisoare pentru uciderea lui George Floyd. Câți ani va petrece în spatele gratiilor

Ana Anitoiu, Mihai Ianoși 25.06.2021, 23:19
Polițistul Derek Chauvin, condamnat la închisoare pentru uciderea lui George Floyd. Câți ani va petrece în spatele gratiilor

Fostul polițist Derek Chauvin a fost condamnat la închisoare pentru uciderea lui George Floyd. El se afla în arest în izolare atunci când a fost găsit vinovat de crimă.

Câți ani va petrece Derek Chauvin la închisoare pentru uciderea lui George Floyd

Derek Chauvin a fost condamnat la 270 de luni, adică peste 22 de ani de închisoare. El se află deja într-o închisoare de maximă siguranță la Oak Heights, în apropiere de Minneapolis, unde sunt deținuți unii dintre cei mai periculoși criminali.

”Instanța vă condamnă la detenție pentru o perioadă de 270 de luni, adică cu zece ani mai mult decât pedeapsa prevăzută de baremul din Minnesota. Decizia mea nu se bazează pe emoție sau simpatie și nici pe opinia publică. Nu încerc să trimit un mesaj”, a declarat judecătorul Peter Cahill.

Politistul Derek Chauvin, condamnat la inchisoare pentru uciderea lui George Floyd. Cati ani va petrece in spatele gratiilor
George Floyd

Familia lui George Floyd a cerut pedeapsa maximă pentru fostul polițist

Înainte de a fi dat verdictul, vineri, familia afro-americanului George Floyd i-a cerut instanței să îi dea fostului polițist Derek Chauvin pedeapsa maximă. Adică 40 de ani de închisoare .

”De ce? Ce ai gândit când ai îngenuncheat pe gâtul fratelui meu când știai că nu este o amenințare?”, l-a întrebat fratele lui George Floyd, Terrence, pe fostul polițist în vârstă de 46 de ani, în timpul unei audieri.

Polițistul care l-a ucis pe George Floyd a scăpat mai ieftin decât au vrut procurorii

Totuși, Derek Chauvin a scăpat mai ieftin decât și-au dorit procurorii care s-au ocupat de acest caz. Aceștia ceruseră o condamnare la 30 de ani de închisoare pentru fostul polițist din Minneapolis.

”Nicio sentinţă nu poate anula moartea domnului Floyd şi nici o sentinţă nu poate anula trauma declanşată de acţiunile inculpatului. Dar sentinţa impusă de Curte trebuie să arate că nimeni nu este mai presus de lege şi nimeni nu se află sub aceasta”, au spus procurorii.

George Floyd a murit la 25 mai 2020. Bărbatul a strigat de mai multe ori ”Nu pot să respir” în timp de Derek Chauvin și alți polițiști îl arestau. Un pneumolog chemat să depună mărturie a declarat că presiunea ce a fost pusă pe spatele, coastele și gâtul americanului i-a provocat moartea. Arestarea brutală a declanșat ample proteste față de rasism și față de violența manifestată de agenții de poliție.

Mișcarea ”Black Lives Matter” continuă și în prezent. De exemplu, la Campionatul European de fotbal, jucătorii din naţionala Regatului Unit îngenunchează înaintea meciurilor, în semn de protest față de rasism și în sprijinul acestei mișcări.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...