Mesajul copleșitor al familiei lui George Floyd, după izbucnirea protestelor violente din SUA

Luiza Moldovan 02.06.2020, 16:15

Protestele voastre n-or să-l aducă înapoi„. Este mesajul familiei lui George Floyd către protestatari, în contextul în care spiritele s-au încins peste măsură, iar agresiunile au escaladat. Familia lui George Floyd le cere tuturor să facă pace, pentru că violențele nu au cum să aducă o soluție bună.

Fratele lui George Floyd, mesajul care-i lasă pe toți cu ochii în lacrimi

Locul în care a murit George Floyd este, astăzi, înțesat de flori. Ieri, o mulțime de oameni veniseră aici ca să fie alături de familia lui George Floyd și să se roage împreună cu ea. În imaginile copleșitoare, oameni de toate vârstele și rasele erau îngenuncheați pe caldarâm, într-o sfâșietoare tristețe. Fratele lui George, Terrence, e de neconsolat.

Fratele meu nu și-ar fi dorit asta„, a spus Terrence, luni, referindu-se la protestele de stradă. În aceeași zi (luni, adică), președintele american anunțase măsuri de o agresivitate fără precedent față de protestatari, despre care a spus că sunt „teroriști interni„. Au fost evacuați cu gaze lacrimogene și gloanțe de cauciuc din calea președintelui, care se ducea să se roage cu o Biblie în mână la istorica biserică din apropierea Casei Albe.

Protestele au escaladat pe fondul problemelor rămase nerezolvate de ani de zile

George Floyd a fost ucis săptămâna trecută de un acum-demis și anchetat ofițer de poliție din Minneapolis, care l-a apăsat pe gât, cu genunchiul, timp de 8 minute. Imaginile de la fața locului indică și faptul că alți doi ofițeri „îl ajutau” pe colegul lor să-l imobilizeze pe George (46 de ani), care era deja întins pe burtă și încătușat.

„Violențele nu-l mai aduc înapoi”, spune fratele lui George  foto credit: AP

Mesajul lui Terrence, de încetare a violențelor, vine în contextul în care, în Statele Unite, rasismul încă arde la foc mocnit și astfel de crime s-au întâmplat și în trecut. Fără precedent, însă, a fost reacția președintelui, oricare ar fi fost el. De o agresivitate fără margini, Trump i-a amenințat cu forțele militare pe protestatari.

În timpul protestelor, patru ofițeri au fost răniți, dar rănile lor nu le pun viața în pericol. În Las Vegas, poliția investighează două cazuri în care sunt implicați ofițeri de poliție, care au fost răniți prin împușcare.

George Floyd va fi înmormântat pe 9 iunie.
Urmăriți Impact.ro și pe